Iran je pobedio svog rivala rezultatom 2:0 i sa prvog mesta grupe A azijskih kvalifikacija obezbedili odlazak na Mundijal.

Iako su na 10 kvalifikacionih utakmica osvojili 25 bodova, nakon incidenta sa pomenute utakmice, pominje se čak i da bi ova reprezentacija mogla da bude suspendovana sa najvećeg fudbalskog događaja koji postoji.

O čemu se ovde zapravo radi?

Utakmica protiv Libana je odigrana u Mašadu, drugom gradu po naseljenosti u Iranu. U pitanju je grad koji zovu svetim gradom i koji važi za jedan od najregilioznijih gradova na svetu.

Susret je odigran pred više od 22.000 navijača, a problem je nastao ispred stadiona Imam Reza gde je oko 2.000 žena maltretirano od strane organizatora utakmice.

Mada su još 2019. godine Iranci dobili naredbu da moraju da puštaju žene na utakmice, prekršili su ultimatum i deluje da će teško uspeti da se izvuku bez drakonske kazne.

Žene koje su želele da gledaju i navijaju za nacionalni tim, sa uredno plaćenim kartama, dobile su, ne samo zabranu da uđu na stadion, već i suzavac u lice. Na video snimcima o kojima bruje korisnici društvenih mreža, mogu da se vide uznemirene žene, pa čak i njihova deca koja su ostala van stadiona.

Ova dešavanja iz Mašada je prokomentarisao i Mehrdad Seradži iz FS Irana, koji je potvrdio da preti ozbiljna kazna.

Takođe, nagađa se i ko bi mogao da zameni Irance ukoliko bi zaista bili izbačeni sa Svetskog prvenstva. Prema članu 6 pravilnika u slučaju da neka od reprezentacija odustane ili bude izbačena FIFA će doneti odluku prema vlastitom nahođenju ko će da upadne kao zamena na turnir.

Italijani se nadaju da bi mogao da bude presudan koeficijent jer je upravo Italija najbolje rangirana reprezentacija koja nije izborila plasman na Mundijal, međutim, pitanje je da li je to prava reprezentacija da zameni Iran, ili će zbog pravila žreba u slučaju presedana i izbacivanja, mesto ove ekipe zauzeti tim iz Azije.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".