Nacističke lekar Mengele sprovodio najozloglašenije eksperimente na ljudima svih vremena.

SS lekar u Aušvicu je tokom Holokausta je u vozovima logoraša tražio blizance na kojima je eksperimentisao, nadajući se da će dokazati svoje teorije o rasnoj nadmoći Arijevaca. Mnogi su u tom procesu umrli.

Foto: Vikipedija

 

 

Takođe je prikupio oči svojih mrtvih "pacijenata", prema Memorijalnom muzeju holokausta SAD.

Bio je zadužen i za organizaciju logora, i u gasne komore oterao je 400.000 ljudi.

Nacisti su koristili zatvorenike za testiranje tretmana zaraznih bolesti i hemijskog ratovanja. Drugi su bili prisiljeni da borave na niskim temperaturama i u komorama sa niskim pritiskom za eksperimente u vazduhoplovstvu. Nebrojeni zatvorenici podvrgnuti su eksperimentalnim postupcima sterilizacije.

Foto: Vikipedija

 

 

Jednoj ženi, Rut Elias, grudi su vezali koncem kako bi SS lekari proučavali koliko dugo treba novorođenoj bebi da umre od gladi. Na kraju je jedna sestra detetu ubrizgala smrtonosnu dozu morfijuma kako ne bi duže patilo.

Nekima od lekara koji su odgovorni za te zločine kasnije je suđeno kao ratnim zločincima, ali Mengele je pobegao u Južnu Ameriku. Umro je u 67. godini: kupajući se na jednoj brazilskoj plaži, doživeo je moždani udar dok je bio u vodi i udavio se. NJegov identitet je potvrđen tek 1992. Nikad se nije pokajao za svoje zločine, koliko je poznato.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".