Najstariji sin Kim DŽong Ila, posmatran je kao neko ko će, nakon odlaska njegovog oca sa vlasti, dugo godina biti na čelu Severne Koreje.

Rođen je 1971. godine u Pjongjangu, a tokom 80-ih godina se školovao u Moskvi i Ženevi. U glavni severnokorejski grad vratio se sa oko 18 godina, da bi odmah nakon dolaska bio postavljen u vrh državnog kompjuterskog komiteta i učestvovao u stvaranju zatvorenog internet sistema koji se koristi u Severnoj Koreji.

Foto: printskrin Jutjub/ Al Jazeera English/Dla Ciekawskich/KOREA NOW

 

Međutim, uprkos pomenutoj visokoj funkciji, on nije bio zadovoljan ovlašćenjima koja su mu data. NJegovo nezadovoljstvo nije se zaustavilo na poslovnom niviou, s obzirom na to da je bio mišljenja da se severnokorejskim narodom treba liberalnije upravljati.

Kim DŽong Nama pratili su epiteti kockara i ženskaroša, ali isto tako  i obrazovanog i promišljenog mladića. 

Skandal u Tokiju

Život najstarijeg sina Kim DŽong Ila znatno je promenjen nakon 2001. godine zbog međunarodnog incidenta. Kim DŽong Nam, inače tada visoki funkcioner severnokorejskog Ministarstva bezbednosti, uhvaćen je u pokušaju da uđe u Japan sa lažnim pasošem, u pratnji dve žene i četvorogodišnjeg dečaka, kasnije identifikovanog kao njegovog sina. Pang Sjong (na kineskom debeli medved), stajalo je u njegovom lažnom dokumentu, a kao razlog posete "Zemlji izlazećeg sunca" naveo je želju da poseti tokijski Diznilend.

Kim DŽong Il otkazao je planiranu posetu Kini zbog sramote prouzrokovane tim događajem, te je znatno promenio i način ophođenja prema Kim DŽong Namu.

U kasnijem periodu, najstariji sin, već viđeni vođa, izgubio je naklonost severnokorejske vojske, inače glavnog osnova i razloga zbog kojeg je vlast toliko dugo u rukama porodice Kim, a shodno tome Korejska narodna armija započela je propagandnu kampanju, protumačenom kao podrškom Kim DŽong Unu, kako će se kasnije ispostaviti, budućem lideru Severne Koreje.

Uprkos incidentu, Kim DŽong Nam, koji se kasnije preselio u Makao, smatrao je da se u nemilosti našao zbog podsticanje reforme, odnosno zbog "insistiranja otvorenog tržišta", što je njegov otac protumačio kao zauzimanja kapitalističkog stava.

Foto: printskrin Jutjub/KOREA NOW

 

 

Ubistvo - mislile da je TV šala

Kim DŽong Nam, nakon preživelog atentata na mađarskom aerodromu 2006. godine, ubijen je na aerodromu u Maleziji, tako što je su ga dve žene poprskale otrovnim nervnim agensom VX.
Za ubistvo su optužene Indonežanka i Vijetnamka, a one su tvrdile da su žrtve severnokorejske zavere. Kako su njihovi adovakati istakli, ženama je rečeno da snimaju TV šale, te da, shodno tome, moraju prskati ljude tečnošću.

Određeni izvori tvrde da je ubistvo organizovano na zahtev sadašnjeg lidera Severne Koreje Kim DŽong Una.

Međunarodne novine The Wall Street Journal su 2019. godine objavile da je Kim DŽong Nam bio izvor američkoj obaveštanoj agenciji CIA, prema svedočenju nekadašnjeg zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".