Snajperisti su uvek bili bitan faktor u istoriji ratovanja. U narednoj listi smo izdvojili vojnike koji spadaju među najsmrtonosnije snajperiste svih vremena. 

5. LJudmila Pavličenko

Pavlinčenkova služila je u Crvenoj armiji za vreme Drugog svetskog rata u snajperskim odredima i ima 309 potvrđenih likvidacija. Važi i dan danas za jednu od najopasnijih žena na snajperu.

Foto: Vikipedija

 

4. Karlos Norman Hatkok

Drugi je bio snajperista marinaca Sjedinjenih Država koji je služio tokom Vijetnamskog rata i zaslužan je za 93 potvrđena ubistva.

Rođen u Litl Roku u Arkanzasu 20. maja 1942. Hetkok se od malih nogu upoznao sa streljaštvom, pošto se njegova porodica u velikoj meri oslanjala na lov u potrazi za hranom.

Hetkokova "preciznost" podstakla je vojsku Severnog Vijetnama da dodeli nagradu od 30.000 dolara za njegovu glavu zbog velikog broja vojnika izgubljenih od ovog ratnika.

Hatkok je čak dobio nadimak „Long Tr’ang“ (što na vijetnamskom znači „Snajper iz belog perja“, zbog belog pera koje je uvek nosio unutar oboda šešira.

- Najsmrtonosnija stvar na bojnom polju je jedan dobro plasiran hitac, govorio je Hatkok. 

Foto: Vikipedija

 

3.  Francis Pagamagabov

Rođen je u Ontariu 1891 i služio je u kanadskoj vojsci za vreme Prvog svtskog rata. NJemu je potvrđeno 378 likvidacija. Za vreme rata je više puta uspeo sam da odbrani položaj. 

Jedno od njegovih najvećih dostignuća dogodilo se tokom bitke kod Skarpa 30. avgusta 1918. kada je njegovoj četi umalo ponestalo municije u borbi protiv nemačkih snaga. Dok se sam kretao „Ničijom zemljom“(Naziv za polje između rovova), Pagamagabov je doneo dovoljno zaliha (od mrtvih vojnika na terenu) da svoju jedinicu provede kroz poslednji neprijateljski protivnapad.

Foto: Vikipedija

 

2. Fjodor Oklopkov

Bio je sovjetski snajperista koji je služio u Crvenoj armiji tokom Drugog svetskog rata i zaslužan za 429 likvidacija tokom svoje karijere. 

Kako se priča je Oklopkov izgubio svog rođenog brata u jednoj bitci, pa se zatim zakleo da će ga osvetiti. Tako se pridružio snajperskim i mitraljeskim odredima. Uvek na liniji fronta, Oklopkov je često sam išao u izviđačke misije. Ranjivan je dvanaest puta i zbog fatalne rane na grudima je 1944 morao da napusti front. Preminuo je 1968. u 60-oj godini života.

1. Simo Hejhe

Jedan od najopasnijih snajperista koji je ikad živeo, Finac koji je ratovao protiv Crvene armije (1939-1940) i zaslužan je za 505 likvidacija u svojoj karijeri.

Na temperaturama koje su dostizale -40 stepeni Farenhajta, i kamufliran u čvrstu belu boju (da bi bio nevidljiv u snegu i ledu), Hejhe je redom likvidirao vojnike Crvene armije, nagomilavši svih 505 svojih ubistava za manje od 100 dana borbe.

Neverovatan podvig doneo mu je nadimak „Bela smrt“ i među svojim saborcima i među neprijateljima.

Sovjeti su nekoliko puta pokušali da ga ubiju, u početku snajperima, a kasnije i artiljerijskim napadima, ali bezuspešno sve do 6. marta 1940. kada je iz zasede pogođen metkom u vilicu. Pronašli su ga finski vojnici, a osvestio se tek 13. marta, na dan proglašenja mira. Vojnici koji su ga pronašli tvrdili su da mu je visila cela leva strana glave, što je vrlo moguće s obzirom na kasnije slike (ožiljak se proteže preko cele leve strane vilice).

Poznata izjava ovog snajperiste i dan danas je zapamćena među mnogim snajperistima, a glasila je: "Ja sam vršio svoju dužnost, i rečeno mi je da to uradim najbolje što mogu."

Foto: Vikipedija

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".