Pre sedam vekova braća Mrnjavčevići podigli su manastir Stjenik u kom danas počivaju mošti Svetog Jovana Stjeničkog nad kojim su se izlečili mnogi putnici namernici koji su spas od fizičkih, ali i duhovnih teskoba potražili upravo u ovoj božijoj kući.

Manastir Stjenik nalazi se ispod istoimenog brda, a ukoliko se od njegovih starih drvenih vrata uputite 500 metara putem uzbrdo, doći ćete do izvora pod nazivom Svetinja, za čije postojanje su vezana mnoga božija čuda.

- Devojčicu koja je rođena slepa, roditelji su po svakom prazniku dovodili na izvor i umivali je. Nakon jednog bogosluženja ona je progledala kad je imala tri godine, kasnije je postala čak i učiteljica. Zatim, žena koja je bila srčani bolesnik, bajpaseve i operaciju je izbegla upravo zahvaljujući molitvi nad moštima i vodi sa svetog izvora. Danas vernici ovde vrlo često dolaze i svi sa sobom nose flaše, kako bi natočili vode i poneli svojim kućama - kaže stariji mešatanin sela Banjica.

Prema predanju Jovan Stjenički je najviše vremena provodio u postu i molitvi, u jednoj pećini iznad manastira. U leto 1462. godine Turci su upali u manastir zapalili ga, a igumana Jovana usmrtili. Na mestu gde je sahranjen kasnije je podignuta nova crkva.

Prilikom obnove manastira 1950. Godine na Vidovdan, njegove mošti su iskopane i prebačene u manastir i od tada narod ovog kraja ovde se moli, traži lek za svoje bolesti i razrešenje mnogih nevolja, Brojni su oni koji su se ovde izlečili od epilepsije i plućnih bolesti.

- Do pre nekoliko godina do manastira Stjenik vodila je samo uzana stazica, kroz šumu, uz potok. Ali i pored toga narod je dolazio na poklonjenje svecu. Čak su mnogi vernici ostajali po čitavu noć u crkvi, a hladne noći ispod Jelice nisu ih odgovorile od ove namere i kako kažu – svetac je uvek pomagao - kažu meštani.

(Informer.rs)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".