Ako ste tokom zimskih meseci "nakupili" par kilograma viška, predlažemo vam da isprobate ovih 5 jednostavnih saveta za mršavljenje i pokušate da lepu liniju postignete bez iscrpljujućih dijeta.

Savet 1: Šetnja svaki dan

Nismo ni svesni koliko se malo krećemo, posebno zimi. Koristeći gradski prevoz ili automobil, prosečan čovek dnevno prošeta svega oko 3 kilometra, što je zabrinjavajuće malo!

Doktori preporučuju da svaki dan prošetate najmanje pola sata, srednjim interzitetom. Ukoliko možete sebi da priuštite i više šetnje, posebno dolaskom lepšeg vremena, tim bolje za vas. Osim što blagotvorno deluje na vaše fizičko zdravlje, šetnja će vas i psihički opustiti. A što se linije tiče, prve pozitivne rezultate videćete već nakon 20 dana svakodnevnog redovnog šetanja.

Foto: Profimedia

 

 

Savet 2: Zaboravite na slatkiše i sokove

Ukoliko zatražite savet nutricioniste, sigurno će vam reći: iz ishrane izbacite slatkiše i sokove… Jednostavno!

Naime, šećer ima visoku kalorijsku i slabu nutritivnu vrednost - zato, bez obzira koliko slatkiša pojedete, veoma brzo ćete opet osetiti glad. Možda je teško odreći se slatkiša, pa kad osetite krizu uzmite kašičicu meda ili jednu kockicu crne čokolade. Tako će vas "kriza" brže proći, a vi ćete se osećati fenomenalno.

Sokovi isto spadaju u jedan od "smrtnih grehova" loše ishrane, posebno gazirani. Jednostavno su nepotrebni u dnevnom meniju. Jedini sok koji možete da konzumirate bez griže savesti je limunada sa kašičicom meda i malo cimeta. Taj napitak će čak i da ubrza metabolizam, a samim tim i mršavljenje.

foto: Printskrin/Jutjub/Natašine Slastice

 

 

Savet 3: U ishranu uvedite morsku so

Verovali ili ne - morska so igra veliku ulogu u mršavljenju. Naime, morska so pomaže telu da stvori probavne sokove, tako da se hrana koju jedete brže vari. Ona sprečava nakupljanje hrane u digestivnom tratku, što doprinosi bržem mršavljenju.

Morska so, pored toga, izaziva potrebu za hidratacijom, te pijemo više vode i samim tim imamo manju potrebu za jelom. Takođe, deluje i kao laksativ, pa se preporučuje i čišćenje creva slanom vodom u jutarnjim satima.

Foto: Profimedia

 

 


Savet 4: Jedite 5 manjih obroka zdrave hrane tokom dana

Nutricionisti kažu: "Planirajte obroke!" Zašto? Jer se tako neće desiti da na brzinu kupite hranu u pekari ili pregladnite pa posle pojedete sve što vam dođe pod ruku.

Kad krenete na posao spremite sebi sendviče od domaćih proizvoda i crnog hleba, zdrave grickalice, limunadu i slične zdrave obroke. Isplanirajte svoj dnevni meni tako da u periodu od 8č ujutru pa do 19č uveče jedete 5 manjih obroka, s tim da nakon 19č ne jedete ništa. To će sigurno doprineti bržem mršavljenju.

Foto: Profimedia

 

 

Savet 5: Jednom nedeljno uronite u kupku od morske soli

Zahvaljujući svom sastavu morska so podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje tečnosti, te koža postaje jača, glatka, čvršća, mekša i zdravija. Minerali iz soli vežu se uz ćelije kože, pa ona postaje sjajnija i baršunasta.

Iz istih razloga, kupka s morskom solju podstiče mršavljenje i dovodi do smanjenja pojave celulita i regeneracije kože, uz anticelulit i antiejdžing učinak. Isto tako, ova kupka podstiče metabolizam i čišćenje toksina iz jetre, bubrega i kože.

Kako napraviti kupku sa morskom soli? Kupka od morske soli preporučuje se jednom nedeljno. Otopite od 300 do 500 grama morske soli u vrućoj vodi, a zatim polako dodajte hladnu vodu, tako da postignete optimalnu temperaturu (od 35 do 37°C). Dovoljno je da u kadi budete 20 do 30 minuta.

Nemojte zapostaviti ni kožu lica! Uzmite peškir, natopite ga u slanoj vodi i stavite na lice. Ako možete - nakon kupke se opustite još oko 30 minuta.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".