Ministarstvo odbrane Ruske Federacije javilo je da je meta sistema bio centar za smeštaj stranih plaćenika na tertioriji Ukrajine.

U pogotku centra, po tvrdnjama ruskih zvaničnika, ubijeno je najmanje 200 plaćenika koji su došli iz raznih zemalja da se bore za Ukrajinu.

Šta je "Iskander-M"?

U pitanju je mobilni operativno-taktički sistem koji se u najkraćem roku može relocirati u područja gde će biti izvan dometa neprijateljskih ofanzivnih sistema. Prema neprijateljskom objektu koji je može da bude udaljen 500 kilometara, njegove rakete lete specifičnom putanjom što dramatično otežava mogućnost presretanja. Ove rakete neposredno pred udar u cilj izbacuju lažne mamce tako da neprijateljski sistemi PVO ostaju zbuljeni, tačnije ne mogu da prepoznaju projektil sa pravom bojevom glavom.

Brigadni komplet operativno-taktičkog sistema "Iskander-M" se sastoji od kolone koju čini 51 vozilo: 12 samohodnih lansera (na svakom po dve rakete), 12 logističkih vozila za transport i punjenje sa rezervnim kompletom raketa, 11 komandno-štabnih vozila, 14 vozila za smeštaj posade sa ličnim naoružanjem, kao i vozila za tehničko opsluživanje i dopunskim kompletom sa vežbovnim sredstvima.

"Iskander-M" može da primeni različite tipove raketa (kvazibalistička/krstareća) koje mogu da budu opremljene sa čak deset vrsta vrsta konvencionalnih bojevih glava.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Među njima se npr. nalaze kasetne bojeve glave koje se dele na 54 bojeva elementa; razorno-rasprskavajuće; probojne - za uništavanje ciljeva pod zemljom; termobarične, uključujući i nuklearne bojeve glave koje se mogu instalirati na tipove projektila koje koristi raketni sistem "Iskander-M".

Ranije ruske tvrdnje da "iskander M" može da probije svaki sistem protivraketne odbrane, pokazao se kao tačan, a tvrdnje obaveštajnih izvora SAD da projektil poseduje sistem ometanja neprijatelja dobio je dokaz.

Viđeni su mamci za zavaravanje raketa koje bi mogle da gađaju "iskander", ali isto tako se u samom projektilu nalazi oprema za elektronsko ometanje radara.

(Alo)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".