Agencija TASS prenela je izjavu predsednika Državne dume Ruske Federacije, Vjačeslava Volodina, koji je saopštio da "Rusija oseća poseban bol zbog NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju".

Foto: Printskrin

 

- Pre tačno 23 godine građane Jugoslavije probudile su sirene za vazdušnu opasnost. Niko od lidera Sjedinjenih Američkih država i NATO zemalja nije kažnjen, a sadašnji predsednik DŽo Bajden aktivno je podržavao bombardovanje i pozvao na okupaciju Jugoslavije- istakao je Volodin.

S druge strane, Gazeta.ru je na godišnjicu agresije prenela izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom je čin agresije ocenio kao "užasan, pogrešan, nelegalan i nemoralan".

Foto: Printskrin

 

"Izvestija" je na godišnjicu NATO agresije predstavila biografiju nedavno preminule američke državne sekretarke Madlen Olbrajt. U tekstu se napominje da je slovila za jednu od najtvrđih političarki i da je imala odlučujuću ulogu u sprovođenju agresorske politike prema SRJ. U poglavlju pod nazivom "Teški radni dani" napominje se da su mnogi smatrali NATO agresiju "ratom Olbrajtove".

Foto: Printskrin

 

"Komsomolskaja pravda" obeležila je godišnjicu udarnim naslovom: "Krstareće rakete demokratije: Pre 23 godine SAD su bombardovanje Jugoslavije uništile međunarodno pravo".

Foto: Printskrin

 

U obimnom tekstu pomenute su predratne okolnosti, tok agresije i posledice. Jedan od najupadljivijih paragrafa je onaj koji počinje s ciničnim naslovom "Demokratija sa uranijumom", uz podatak da je bačeno toliko uranijumskih bombi da bi od tog materijala moglo da se napravi 170 atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".