Usled međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi zbog napada na Ukrajinu, veliki broj proizvođača aviona prekinuo je isporuke letelica, avio-delova i pružanje usluga servisiranja Rusiji, navodi Interfaks i dodaje da ruske avio-kompanije imaju 515 aviona iznajmljenih iz inostranstva.


"Izgubili smo 78 aviona", rekao je Saveljev, precizirajući da su ti avioni zaplenjeni u inostranstvu i da neće biti vraćeni Rusiji, prenosi Rojters.

Rusija je usvojila zakon kojim se domaćim avio-kompanijama dozvoljava da u ruski registar aviona upišu i vazduhoplove iznajmljene od stranih kompanija, ali domaći avio-prevoznici za sada oklevaju da to pravo koriste strahujući da će dodatno ugroziti veze sa međunarodnim partnerima, napominje se u tekstu.

Rusija je imala 1.367 aviona kada su uvedene sankcije, a skoro 800 njih je upisano u nacionalni registar aviona, rekao je Saveljev, ne precizirajući koliko je od ukupng broja registrovanih letelica iznajmljeno od globalnih lizing kompanija.

Skoro svi avioni Boinga i Erbasa koje koriste ruske avio-kompanije registrovani su na Bermudskim ostrvima i u Irskoj, ali su pre nedelju dana bermudske i irske vazduhoplovne vlasti suspendovale sertifikaciju svih vazduhoplova iz Rusije.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".