Ruska armija u Ukrajini koristi i termobarične rakete, poznate i kao vakuum bombe.Termobarično oružje puno je eksploziva visokog pritiska i usisava kiseonik iz okoline kako bi stvorila izuzetno snažnu eksploziju. Internetom kruži snimak lansiranja pomenutih raketa, a autentičnost je potvrdio Bi-Bi-Si. 

Na snimku Narodne milicije vidi se ispaljivanje raketa iz višecevnog raketnog bacača TOS-1A  ruske proizvodnje.

 

 

Kako zapravo deluje termobarična raketa?

- Najbliži udaru jednostavno ispari. Oni malo dalje imaju teške opekotine, a pluća su im često u udaru potpuno oštećena. Žrtve tada udišu otrovne gasove. Za one koji su još udaljeniji, može uništiti unutrašnje organe, probiti bubne opne i uzrokovati gubitak vida. Dejstvo ovih vrsta bombi je veoma smrtonosno i veoma neprijatno - navodi se u američkoj studiji o dejstvu ove vrste oružja iz 1993. godine.

 

 

 

Druga američka studija je otkrila da ova vrsta bombe ne utiče destruktivno na moždano tkivo kao na ostatak telesnog sistema, tako da žrtve umiru u velikom bolu dok se guše i prilikom gušenja mogu da budu potpuno svesne.

Prema mišljenju stručnjaka, ova vrsta oružja je po razornoj moći zapravo najbliža atomskom oružju. Samo ovaj nije toliko štetan po životnu sredinu. Termobarične rakete prvi put su razvijene u Sjedinjenim Državama i Sovjetskom Savezu početkom 1960-ih. Koristile su ih u Vijetnamskom ratu američke strane, nešto kasnije sovjetske snage su ih koristile u sukobima sa Kinom i Avganistanom, kasnije Rusija u Čečeniji, Amerika u svojim sukobima na Bliskom istoku...

Specifikacija

Kalibar: 220 mm

Brzina paljbe: 30 projektila/15 sekundi

Efektivni domet paljbe: 500–3,500 m (TOS-1)
                                              10,000 m (TOS-1A)

Operativni domet: 550 km

Maksimalna brzina: 60 km/h

 

Najjaču bombu ove vrste 'isprobali' su Rusi 2007. godine. Zvali su je "ocem svih bombi“, a njena moć bila je u rangu manje nuklearne bombe. Nije poznato koliko ih je danas dostupno.

Ova vrsta oružja služi da se nešto potpuno izbriše sa lica zemlje. Nekoliko pogodaka može da uništi čitave gradske blokove za kratko vreme", objasnili su stručnjaci njegove efekte.

(MONDO)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".