London je optužio Kremlj da stoji iza pokušaja da lažnim predstavljanjem prikupe poverljive informacije i kompromituje britansku vladu.

Britanske vlasti ovaj slučaj je toliko potresao da su odmah stupili u kontakt sa kompanijom "Jutjub" kako bi se uklonio sporni video koji prikazuje ministra Volasa koji razgovara sa osobom koja se lažno predstavila kao Denis Šmihalj.

Ministrarja unutrašnjih poslova Prit Patel takođe je priznala da je razgovarala s lažnim ukrajinskim dužnosnicima, koji su nakon što je utvrđena prevara, pokušali i da kontaktiraju i ministarku kulture Nadin Doris.

Rekli da Ukrajina želi da unapredi nuklearni program

Kratki isečak razgovora sa Volasom brzo se proširio internetom, uz uz tvrdnje da se radi o šali sa "Vovanom i Lexusom", parom koji je ranije dovođen u vezu sa prevarom vojvode Saseksa. Na pomenutom snimku vidi se da Volas je prikazak kako razgovara iz Poljske, dok osoba sa druge linije tvrdi da Ukrajina želi da unapredi "nuklearni program", kako bi se tobože odbranili od Moskve.

Nakon što je poziv objavljen, Volas je kako bi se odbranio od skandala poručio da invazija na Ukrajinu "sigurno ide jako loše za Kremlj" kada su u stanju da "nameštaju" montirane snimke.

U nastojanju da se demantuje skandal i odbrani ministar, neimenovani zvaničnik britanskog ministarstva poručio je:

- Ono što ne čujete je da ministar obrane takođe kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može da ima nikakve veze sa navodnim ukrajinskim nuklearnim ambicijama jer smo potpisnici Ugovora o zabrani širenja atomskog oružja. 

Volas ipak u toku razgovora nije izjavio ništa kompromitujuće i osetljivo, ali još uvek nije izašao sa zvaničnim saopštenjem. Iz njegovog kabineta poručeno je samo kako će "čitav intervju" biti objavljen javnosti za nekoliko dana.

Britanci tvrde "to je praksa praksa ruskih obaveštajaca"

Komičarski par "Leksus i Vovan" i ranije je ciljao javne ličnosti. Poznat je i skandal u kom se jednom prilikom našao i Ser Elton DŽon, ali i kanadski premijer DŽastin Trido.

Britanski mediji tvrde da se iza pomenutog pseudonima kriju Vladimir Kuznnjecov i Aleksej Stoljarov, te da su oni povezani sa ruskim obaveštajnim službama, što oni poriču ističući da su samo komičari.

Britanija bi mogla da poveća pomoć Ukrajini

Britanske vlasti su pokrenule istragu koja bi trebala da utvrdi kako je uopšte moglo doći do toga da lažni premijer ukrajine ostvari kontakt sa britanskim ministrom.

Boris DŽohnson je u međuvremenu u ponedeljak otvorio mogućnost da njegova zemlja uveća vojnoj pomoći Ukrajini nakon razgovora sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom i drugim saveznicima uoči susreta šefoza zemalja NATO-a koji je dogovoren za četvrtak. 

"Dauning Strit" je istakao da su šefovi zemalja, uključujući francuskog Emanuela Makrona, nemačkog Olafa Šolca i italijanskog Marija Dragija, potvrdili svoju predanost "pomoći demokratski izabranoj vladi u Kijevu sredstvima koji su im potrebni za odbranu".

(Indeks.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".