U kalendaru Pravoslavne crkve današnji dan zove se Dan Svetih četrdeset Mučenika Sevastijiskih, koji su stradali za Hristovu veru 320. godine. Sa druge strane, narodni običaj je da mladi supružnici u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i tako pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života.

Običaj nalaže da žene ustaju rano ujutru i mese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i koji se premazuju medom. Mladenčići simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se deci i gostima koji dođu u kuću pre podne.

Foto: Profimedia

 

 

Mladenci su posvećeni mladim bračnim parovima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom. Tako se i na venčanjima u crkvi na glave mladenaca stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički venci, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome, kao što su mučenici bili verni Hristu. Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Bilo da sutra idete kod Mladenaca kući ili u neki restoran, ne idite praznih ruku.

(Novosti Magazin)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".