Početak dana obeležilo je vedro vreme, sa umerenim mrazom, a takav slučaj će biti do srede, kada će temperatura krenuti sa rastom, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Tokom jutra vedro uz slab i umeren mraz. Slab mraz očekuje se ponegde i sutra ujutru, dok će od srede (23. marta) jutarnja i dnevna temperatura biti u porastu, pa se slab mraz očekuje samo u prizemlju - ističe se u najavi vremenske prognoze.

- Od srede sa postavljanjem jezgra anticiklona nad naš deo Evrope sledi period pretežno sunčanog i osetno toplijeg vremena uz prave prolećne temperature - navodi Čubrilo.

Foto: Tanjug

 

 

Meteorolog govori da će tekući mesec biti pretežno suv i sunčan, međutim, početak aprila može nam doneti promenu vremena, te su moguće padavine i zahlađenje.

- Sve do oko 30. 3. bi trebalo da se zadrži pretežno sunčano i toplo, pravo prolećno vreme. Posle 29. 3. modeli simuliraju građenje jakog i prostranog anticiklona u širem prostoru Grenlanda, Islanda, okoline Severnog pola i severnog dela Sibira. To bi mogao biti troposferni odgovor na konačan kraj polarnog vrtloga za ovu zimu koji se očekuje za nekoliko dana kao posledica novog, umerenog zagrevanja stratosfere.

- Oko 31. 3. ka nama bi sa Atlantika mogao početi nadirati vlažan i nestabilan vazduh, ispred kojeg bi dominiralo južno strujanje, dok bi zapadnu, severnu, severozapadnu i deo središnje Evrope mogao zahvatiti hladan vazduh. Ovakve situacije su teške za modeliranje jer i najmanji pomak u odnosu baričkih sistema menja granicu toplog i hladnog vazduha, ali su za nas potencijalno bogate padavinama jer se na granici toplog i hladnog vazduha znaju ređati sekundarne ciklonske aktivnosti. To bi nas posle 30. 3. moglo uvesti u period znatno bogatiji padavinama, a kako će se temperatura ponašati još nije moguće definisati - rekao je on.

U našoj zemlji danas se očekuje temperatura od 8 do 12 stepeni, praćeno uz sunčane intervale. Do 28. marta, očekuje se uglavnom sunčano i stabilno vreme, dok je na jugoistoku zemlje moguće umereno oblačno, ali bez padavina.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".