Uspešno održavanje orhideja ume da bude veoma izazovan posao, posebno kada se time ne bavite profesionalno.

Jedan od problema koji se javlja kod nege orhideja je i truljenje korena, jer je ovo jedan od osetljivijih delova ovog cveta.

Ukoliko koren izgleda tamno i gnjecavo, verovatno je da je počeo da truli. Ali, kako čitav cvet ne bi propao, primenite ove savete i spasite orhideju.

Foto: Profimedia

 

1. korak

Pre svega, izvadite cvet iz "zaraženog zemljišta". Istresite svu zemlju, kako iz saksije, tako i iz šupljina između korena.

Obavezno koristite rukavice i dezinfikovani alat, kako se bakterije ne bi prenosile na druge delove cveta. Zemlju uklonite pomoću drvenih štapića, ukoliko sama ne ispadne.

2. korak

Makazama isecite crne ili omekšale delove korena, a ostatak korena očistite nekim fungicidom, kako biste "ubili" eventualne ostatke buđi ili bakterija.

Vodite računa gde odlažete zaraženu zemlju i trulo korenje, kako ne biste oštetili ostale biljke u saksijama, bašti ili dvorištu.

3. korak

Potom orhideju odložite na novine, a ubrusom blago pritiskajte koren, kako biste ga što više osušili. Orhideju tako ostavite od 12 do 24 časa, kako bi se koren prosušio.

4. korak

Dezinfikujte saksiju i stavite novu zemlju za cveće. Danas se može pronaći čak i namensko zemljište za orhideje, ali i ono za bilo koju drugu vrstu biće sasvim dovoljno.

Foto: Profimedia

 

Kako da sprečite truljenje korena?

Truljenje korena orhideje u najvećem broju slučajeva se dešava zbog preteranog zalivanja. Ukoliko ovaj cvet ostavljate previše dugo da se natapa, to može biti problem.

Takođe, korišćenje previše kiselog zemljišta, ali i onog koje nije dovoljno rastresito, takođe može da ošteti korenje.

I poslednje, ali ne i najmanje važno je da saksija ima dovoljan broj rupica, kako bi se višak vode ocedio.

(Telegraf.rs)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".