Ostvario je više od sto uloga u filmovima i TV serijama, a filmski serijal “Lude godine” je obeležio njegovu karijeru, dok se uloga Žike Pavlovića u tom serijalu smatra remek-delom srpskog glumišta.

Osim prvog ostvarenja (“Lude godine” 1977), sva ostala scenarija za čuvenu “dinastiju” napisao je Jovan Marković i tako postao glavni “krivac” što porodica Žike Pavlovića i njegovog prijatelja Milana Todorovića ne silazi s malih ekrana.

Foto: Jutjub printskrin/Najbolji Domaći filmovi

 

 

Za samo osam godina (od 1980) proveo je jugoslovensku publiku kroz filmove “Došlo doba da se ljubav proba”, “LJubi, ljubi, al’ glavu ne gubi”, “Kakav deda, takav unuk”,”Idi mi, dođi mi”, “Šta se zgodi kad se ljubav rodi”, “Žikina dinastija”, “Druga Žikina dinastija” i “Sulude godine”.

On je jednom prilikom ispričao kako je došlo do snimanja drugog dela.

- Svakog dana u Domu sindikata okupljala se ekipa, pila kaficu i čekala šta će da bude. Onda se desi da smo kod Bate u Koraćici sedeli Gidra i ja. Počne priča “hoćeš-nećeš”, na kraju, opkladismo se u dva jagnjeta da ću da napišem scenario i to za noć! Brže-bolje njih dvojica pozovu telefonom našu prijateljicu i saradnicu Miru Lukić koja je imala električnu mašinu.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

- Uveče Bata jagnjad stavi na ražanj, ja ujutru donesem 140 otkucanih stranica, a Gidra - plati opkladu. Dok smo se mi još gostili, scenario je poslat ekipi. Kad sam se sledećeg dana vratio u Beograd, snimanje je već bilo zakazano! Objekti su ostali isti, nisu bile potrebne nikakve pripreme. Tako je nastala “Druga Žikina dinastija” - ispričao je Jovan Marković.

Uspeh ovog serijala vidi u prostodušnosti likova koji nisu zlobni. On kaže da se danas komedije prave malo pretenciozno.

 

- To ne umanjuje vrednost satiričnih i drugih komponenti, ali je važno ne komplikovati stvari. Gledao sam neke naše nove komedije i mislim da je u pretencioznosti njihov problem… Jednostavnost i toplina nama su doneli veliki broj gledalaca, pa i trajnu aktuelnost. U središtu priče je večita šema: gospodin na jednoj strani, a na drugoj seljak koji pobeđuje svojom dovitljivošću. Večita tema je i sukob generacija. Ponekad posledice tog sukoba mogu biti i tragične, ali ja sam ga uzeo sa najbezazlenije strane.

Foto: Printskrin/Jutjub/ nemanjic nemanjic

 

 

- Podsetiću vas na scenu kada Žika (Gidra) viče na sina što nije celu noć došao kući. Posvađaju se, on čak izvuče kaiš da ga bije. I šta uradi Žika kad ostane sam u sobi? Nasmeje se i kaže: “Sav je na mene!” Mora malo da se patrijarhalno “iskaiša”, ali mu je u stvari milo što je sin takav - objasnio je.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".