Sukobi se i dalje ne smiruju, ali čini se da su dve strane napredovale u pregovorima. Fajnenšel tajms je naveo da su Ukrajina i Rusija napravile nacrt sporazuma sa 15 ključnih tačaka. Kako piše Bi Bi Si, ruski zahtevi spadaju u dve kategorije.

Prema rečima Ibrahima Kalina, vodećeg Erdoganovog savetnika, prva četiri zahteva za Ukrajinu nisu preteška da ispuni.

Glavni zahtev među njima je prihvatanje Ukrajine da treba da bude neutralna i da ne treba da aplicira za pridruživanje NATO-u. Da su slabe šanse da Ukrajina ikada uđe u NATO već je priznao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Takođe bi Ukrajina morala da obeća da neće dozvoliti ulazak stranih vojnih baza ili oružja u zemlju u zamenu za zaštitu od saveznika kao što su SAD, Velika Britanija i Turska. Ali status ukrajinskih teritorija koje su ruske snage zauzele 2014. mogao bi da bude glavni kamen spoticanja za sporazum.

Foto: Profimedia

 

 

Postoje i drugi zahtevi u ovoj kategoriji za koje se uglavnom čini da ruskoj strani spasavaju obraz. Tako bi, prema ruskim zahtevima, Ukrajina morala da prođe kroz proces razoružanja kako bi uverila da ne predstavlja pretnju Rusiji. U Ukrajini bi morala da postoji zaštita za ruski jezik. A tu je i nešto što se zove denacifikacija.

Ovo je uvredljivo za Zelenskog, koji je i sam Jevrej i čiji su rođaci poginuli u holokaustu, ali turska strana veruje da će to Zelenski lako da prihvati. Možda će biti dovoljno da Ukrajina osudi sve oblike neonacizma i obeća da će ih suzbiti.

Druga kategorija će biti problematičnija, a u svom telefonskom razgovoru, Putin je rekao da će biti potrebni direktni pregovori između njega i ukrajinskog predsednika Zelenskog pre nego što se postigne dogovor o ovim tačkama. Zelenski je već rekao da je spreman da se sastane sa ruskim predsednikom i pregovara sa njim jedan na jedan.

Foto: Profimedia/Tanjug/AP

 

 

Status teritorija koje su zauezele ruske snage 2014. godine bi mogao da bude najveća prepreka za sporazum.

Donbas i Krim

Kalin je bio mnogo manje konkretan u vezi sa ovim pitanjima, rekavši jednostavno da se radi o statusu Donbasa, u istočnoj Ukrajini, čiji su se delovi već otcepili od Ukrajine i naglasili svoju "ruskost", kao i status Krima. Iako Kalin nije ulazio u detalje, pretpostavlja se da će Rusija zahtevati da ukrajinska vlada odustane od teritorije u istočnoj Ukrajini. To će biti duboko sporno.

Druga pretpostavka je da će Rusija zahtevati da Ukrajina formalno prihvati da Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, zaista sada pripada Rusiji. Ukoliko to zaista bude ruski zahtev, za Ukrajinu će to biti gorka pilula koju treba da proguta.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su pregovori komplikovani.

- Stavovi stranaka su različiti. Za nas su fundamentalna pitanja neprikosnovena - rekao je on.

Ukrajina se drži svog osnovnog stava da zadržava suverenitet nad oblastima koje su okupirale ruske i proruske snage.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".