Kineski zvaničnici istakli su da nikada neće zaboraviti agresiju Severnoatlantskog saveza na ovim prostorima tokom 1999. godine i kršenja međunardonog prava.

A zbog čega Kinezi nikako ne mogu da zaborave i oproste Jugoslaviju i mračnu 1999. godinu?

Tokom agresije NATO alijanse na Jugoslavije, 7. maja, u večernjim satima, desio se krvavi međunarodni presedan sa ljudskim žrtvama - pogođena je i srušena kineska ambasada u prestonici nekadašnje Jugoslavije.

 

Foto: D. Milovanović

 

 

Diplomatsko predstavništvo Kine pogođeno je sa tri projektila. Dva su pogodila južni deo zgrade locirane na Novom Beogradu, jedan prizemlje, a drugi poslednji sprat. Treća raketa srušila je prizemlje i podrum zapadnog dela ambasade.

Prilikom, kako je izvinjavajući se naveo tadašnji američki predsednik Bil Klinton, "slučajnog" napada razorene su i pomoćni objekti u sklopu kineskog diplomatskog kompleksa, zahvatajući i poslovne zgrade u neposrednoj blizini, kao što su "Energoprojekta" i "Stambeno-poslovnog centra JBC".

U tom NATO napadu na ambasadu nastradle su tri osobe, kineski državljani - mladi bračni par i novinari Guangminga Hsu Singhu (31) i Žu Jing (27), kao i novinar agencije Sinhau, Šao Junhaun. Nekoliko desetina osoba zadobilo je telesne povrede prilikom ove nesreće.

- Kina nikada neće zaboraviti ko je bombardovao kinesku ambasadu u Jugoslaviji i nisu joj potrebna predavanja onih koji su prekršili međunarodno pravo - navodi se na sajtu kineske misije pri Ujedinjenim nacijama, koji su na ovaj način još jednom pokazali stav o "slučajnom" napadu na njihovu ambasadu u Beogradu, kao i o tadašnjim američkim vojnim akcijama.

Na mestu srušenog konzulata u srpskoj prestonici danas se nalazi Kineski kulturni centar.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".