Ako bi postojalo mesto gde bi se skupljali najveći pesnici, umetnici, slikari, književnici i tako dalje to bi onda bila kafana "Dardaneli". 

Prvi vlasnik kafane, za kojeg se zasigurno zna je bio Afif-beg i to sredinom 19. veka. Samom rejtingu kafane doprinelo je i Narodno pozorište koje se nalazilo u njenoj blizini, iako izgrađeno davne 1868. godine, mnogo pre Dardanela. 

Foto: Vikipedija

 

Neki od stalnih gostiju ove kultne kafane bili su: Đura Jakšić, Milovan Glišić, Vlade Jovanović, Stevan Sremac, Janko Veselinović, Vojislav Ilić i mnogi drugi.

Foto: Vikipedija

 

                                (kafana Dardaneli 1880. godine)

Kafana "Dardaneli", važila za prvo stecište boema, koja je srušena 1901 godine, pa su, kada je doneta odluka o njenom rušenju zbog toga nastali i pravi protesti. Kasnije se, po boemiji pročula "Pozorišna kasina", smeštena u blizini Narodnog pozorišta, da bi se tek krajem 19. veka boemi preselili u Skadarliju.

Kafana je srušena 1901. da bi se na njenom mestu sagradila zgrada Uprave fondova (Državna hipotekarna banka), zgrada današnjeg Narodnog muzeja.

Foto: Vikipedija

 

               (Narodno pozorište, izgled od 1895. do 1914. godine)

Veliko rušenje "Dardanela" je bila skoro "opšta narodna žalost". Nekoliko generacija sakupljalo se oko ruševina sa saučešćem posmatrajući kako gomila kamena, cigle i praha pretrpava njihove najranije i najmilije uspomene. I novine su tadanje zabeležile rušenje "Dardanela", kao jedan od događaja iz života naše prestonice. Na dan-dva pre no što će se porušiti, gosti su doveli fotografa da slika "Dardanele". 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".