Mijatović je aktuelnu situaciju sa sportistima uporedio sa Balkanom devedesetih godina prošlog veka.

- Poslednjih dana puno razmišljam o devedesetim godinama, posebno o 1999. kada je NATO dva i po meseca bombardovao Beograd, Podgoricu i mnoge druge gradove u Srbiji i Crnoj Gori. To su komplikovane stvari i traume zbog kojih se zapitaš jesu li Balkanci toliko loši da su to zaslužili - rekao je Mijatović.

Rusi su izbačeni iz mnogih sportova, a posebno je na udaru fudbal. Ruskoj reprezentaciji zabranjen je nastup u baražu za Svetsko prvenstvo u Kataru, a ruski klubovi su izbačeni iz Evrope.

Trofejni sportista ističe da je uvek protiv rata.

- Ja sam protiv svake vrste konflikta i protiv rata, ali postoje neke stvari koje tada nisam razumeo, a ni sada ih ne razumem kada je reč o ratu u Ukrajini. Zbog čega sportisti trpe sankcije? Sport je nešto zdravo, zašto nekome oduzeti mogućnost da se takmiči? Zbog toga što su političari doneli loše odluke? Zašto sportisti moraju da plaćaju zbog borbi političara za moć?

Foto: N. Paraušić

 

 

Mijatović se osvrnuo i na sličnu situaciju koja se dogodila reprezentaciji Jugoslavije pred Evropsko prvenstvo 1992. godine.

- Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli da nastupimo na Evropskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće - rekao je Mijatović i prisetio se momenta kada je u Španiji posetio reprezentativce Hrvatske.

- Sa Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Zvonimirom Bobanom sam igrao zajedno, osvojili smo Svetsko prvenstvo za mlade u Čileu zajedno i sada bi neki političari u mojoj državi hteli da se ne družim sa njima i kažu da sam izdajnik jer sam ih posetio. Sport mora biti izvan takvih situacija - zaključio je Mijatović.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".