– S obzirom na sva dešavanja na evropskom kontinentu, agresiju Rusije na susednu nezavisnu i suverenu Ukrajinu, do sada neviđeno jedinstvo gotovo svih zemalja Evrope, ne samo članica EU, u odgovoru na ovu agresiju kao i na refleksiju te agresije na Zapadni Balkan, a samim time i na moju zemlju, obaveza mi je biti direktan i govoriti ne baš uvek diplomatskim jezikom – rekao je Komšić.

Istakao je da će govoriti o malignom ruskom uticaju kako u BiH tako i na Zapadnom Balkanu, prenosi Srpskainfo.

– Ponoviću i ono što svi već znate – ko su ključni ruski politički akteri u mojoj zemlji sa nadom da će se to ovaj put čuti i upamtiti. To je važno jer ruska agresija na susednu Ukrajinu, ugrožena bezbednost celog evropskog kontinenta, dugogodišnja ruska politika ‘zamrznutog konflikta’ na Zapadnom Balkanu kao i u mojoj zemlji, sada, napokon mogu i trebaju biti shvaćeni i prihvaćeni kao sigurnosni izazov – kazao je Komšić.

Dodao je da Mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU po njegovom mišljenju predstavlja dokument po svojoj važnosti odmah iza Dejtonskog sporazuma. U tom smislu BiH, smatra Komšić, ima tri mogućnosti, odnosno tri puta, kojima se može kretati sa “svojevrsne” političke raskrsnice.

Ističe da prvi izbor jeste najteži ali i najbolji, realizovati preporuke iz Mišljenja Komisije.

– U slučaju realizacije 14 preporuka iz mišljenja, Bosna i Hercegovina se nepovratno okreće Evropskoj uniji. Uniji zasnovanoj na poštivanju i zaštiti ljudskih prava i ljudskog dostojanstva nas građana, pojedinaca, bez obzira na rasno, etničko, vjersko ili bilo koje drugo porijeklo ili opredjeljenje – smatra Komšić.

Osim toga, smatra Komšić, takav put, uz pristupanje NATO, bi garantovao egzistenciju BiH.

– Drugi izbor za moju zemlju jeste da sve ostane ovako kako je sada. Objašnjavati kakvo je sada stanje, mislim da nije potrebno. Svima nam je poznato. To je stanje stagnacije i latentnog konflikta koje je neizdrživo za građane BiH. Neizdrživo je jer se BiH nalazi u konstantnoj blokadi institucija i etničkim napetostima. Etnička podeljenost se pokušava predstaviti kao trajna kategorija bosanskohercegovačkog društva dok nesigurnost, neizvesnost i korupcija dovode do masovnog iseljavanja, većinom, mladih ljudi iz BiH – rekao je Komšić.

Dodaje da su u takvoj stvarnosti kreira društvo i društveni ambijent u kojem kao pojedinac možete afirmisati i imati pristojan život samo kao osvjedočeni pripadnik etničke grupe i pripadnik vladajuće stranke.

– Sve to govori u prilog činjenici da je sadašnji, ne samo ustavno pravni okvir, nego i koncept organizacije društva koji počiva na njemu prevaziđen i da dalje insistiranje na njemu vodi u dekadenciju. Ili prosto rečeno, u propast koje niko neće biti pošteđen – smatra predsedavajući Predsedništva BiH.

Naglasio je da je Rusija, do napada na Ukrajinu, bila najveći zagovornik ovog stanja u BiH iz razloga jer je to bilo stanje “zamrznutog konflikta” koje je Rusiji odgovaralo kao izvor problema za NATO i EU.

– Rusija je zapravo pravilno procijenila da ‘zamrznuti konflikti’ na zapadnom Balkanu, a time i u mojoj zemlji predstavljaju sigurnosni rizik za NATO i EU i bila je najveći zagovornik zadržavanja sadašnjeg stanja – rekao je Komšić.

U nastavku izlaganja Komšić je kazao da svakako postoji i treći izbor za njegovu zemlju.

– A to je kretati se nazad u odnosu čak i na sadašnje stanje. Sigurno rezultat ovakvog izbora jeste konflikt. Do toga konflikta će u tom slučaju sigurno doći. Trenutak izbijanja tog konflikta zavisiće od toga da li je BiH u svom ustavno-pravnom uređenju nastavila putem etničkih podela. Ovisiće o tome da li formalizovala te podele kako u Ustavu BiH tako i u svome zakonodavstvu koje će biti izraženije i veće nego što su to sada, a i zavisiće i o spoljašnjim uticaja i okolnostima u regiji – rekao je Komšić.

Naglasio je da će svaka dalja etnička podela, insistiranjem da ustavna i zakonodavna struktura BiH bude temeljena na konačnim etničkim podelama, aktiviraće etnički zasnovane konflikte. Dodao je da etnički struktuiran elektorskim sistem izbora na jednom delu države koji se trenuto pokušava nametnuti je definitivan početak disolucije BiH sa veoma neizvesnim ishodom.

– To se postiže i narušavanjem suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane suseda kroz koncept brige susednih država za pripadnike naroda koji su zapravo autohtoni državljani i građani BiH. Taj koncept ide do te mere da se susjedne države otvoreno mešaju u unutrašnja pitanja BiH. Ako vam ovo liči na situaciju u Lugansku i Donjecku, politiku Rusije i do čega je sve dovela ta politika, u pravu ste, to je isti agresivni koncept jedne države koja nastoji da zavlada drugom državom – smatra Komšić.

U nastavku je istakao da je jedina razlika takvog pristupa u odnosu na ruski, da susjedne države danas ne pokušavaju oružanom agresijom ostvariti takve ciljeve,iako su to ranije pokušale.

– Kako drugačije nazvati politiku koja dolazi iz Srbije, a nazvali su je ‘srpski svet’, identično tzv. ‘ruskom svetu’. Kako drugačije nazvati otvoreno mešanje Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, poput izmene Izbornog zakona, a sve sa pozivanjem na zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, a da to ne liči na Putinovo pozivanje na zaštitu ruskog naroda u Ukrajini. Iz tog razloga nije ni čudno da među najvernije saradnike Rusije na zapadnom Balkanu ubrajamo i dva danas prisutna gospodina – Milorada Dodika i Dragana Čovića – rekao je Komšić.

Zapitao se da li je potrebno podsećati na Dodikovu “neutralnost” po pitanju ruskog napada na Ukrajinu.

– Neutralnost koja je identična saučesništvu. Zar je potrebno podsećati na stav Čovića kako Rusija treba pojačati prisustvo u BiH. Zar je potrebno podsećati na usuglašen identičan stav ministra vanjskih poslova Hrvatske i Sergeja Lavrova po pitanju izmene Izbornog zakona BiH. Šta je još potrebno da bi se videla „putinovska matrica“ u takvom pristupu, kako domaćih političkih faktora tako i političkih faktora iz susedstva? – rekao je Komšić.

Naglasio je da je to taj treći put, treći mogući izbor za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Kliks.

– On sigurno ne vodi moju zemlju u Evropsku uniju. Ne vodi ka poštivanju osnovnih ljudskih prava građana moje zemlje. Ne vodi poštivanju presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ne vodi Bosnu i Hercegovinu ka stabilnoj demokratiji i demokratskom društvu. Ne vodi borbi protiv korupcije, itd. itd. Vodi nas ravno u veštački kreirane etničke podele sa izvesnim konfliktom – zaključio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

(Blic)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".