Jedan od izveštaja kojeg je špijun iz naše prestonice poslao 29. septembra u 15 sati svojoj centrali ima naziv „Kampanja opozicionih protesta je počela” i CIA je nedavno sa tog teksta skinula oznaku tajnosti, pa je objavljen na internet stranici agencije.

Evo kako je obaveštajac opisao te događaje (DOC 0005445147), nesumnjivo važne za istoriju naše države...

„Demokratska opozicija Srbije (DOS) ovoga popodneva započela je svoje okupljanje u centru Beograda kako bi objavili svoju strategiju za preuzimanje kontrole nad predsedavanjem SRJ od strane Slobodana Miloševića u narednim danima. Skup je počeo kasno i masa je brojala samo oko 20.000. Visoki zvaničnik DOS-a, Zoran Đinđić, objavio je da će drugi skup biti održan u centru Beograda, večeras u 18. po lokalnom vremenu i dodatni skupovi su očekivani po Srbiji ovog vikenda. Đinđić je rekao da je planirano da generalni štrajk širom Srbije počne u ponedeljak.

Foto: Tanjug

 

U mnogim gradovima,naseljima i opštinama, učenici i nastavnici bojkotuju časove dok Vojislav Koštunica ne postane predsednik, a doktori, medicinske sestre i trgovci planiraju da urade isto, sudeći po izveštajima novina. Mase, koje broje manje hiljade, okupile se u Nišu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici kako bi se uključili u delo građanske neposlušnosti, uključujući blokade puteva, zatvaranje bioskopa i pozorišta, kao i držanje štrajkova koji bi imali uticaj na medicinske centre, transport, medije i ostale javne službe.

Predsednički kandidat DOS-a Vojislav Koštunica rekao je juče šefovima misije EU da on favorizuje strategiju koja kombinuje noćne demonstracije kako bi se izvršio pritisak na Miloševića u unutrašnjosti i međunarodni diplomatski pritisak protiv režima. Međutim, on ostaje oprezan sa održavanjem generalnih štrajkova širom zemlje jer on smatra da je to previše provokativno, što ukazuje na neke razlike u mišljenju sa Đinđićem o pitanju opozicione strategije. Koštunica je rekao da on takođe planira namerne, proceduralne izazove kako bi naterao Miloševića da prihvati izborni poraz.

Foto: N. Paraušić

 

Novinski izveštaji ukazuju da Moskva i Atina ’istražuju opcije’ kako bi ubedili Koštunicu da učestvuje u drugom krugu.

Koštunica je danas javno pozvao međunarodnu zajednicu, posebno Grčku i Rusiju, da ponovo prebroji glasačke listiće koji dokazuju da je kandidat DOS-a pobedio u prvom krugu.

Atina je, prema izveštajima novina, brzo pristala da pošalje posmatrače koji bi potvrdili brojanje glasačkih listića. U međuvremenu, izaslanik Rusije na Balkanu, Čižov, planira da putuje u Beograd u ponedeljak da pokuša da prekine zastoj između opozicije i režima.

Sa druge strane, čini se da Milošević ponovo oživljava represivnu politiku koju je režim sprovodio tokom predizborne kampanje, u pripremama za sledeći krug.

Novinski izveštaji pokazuju da je srpska policija protiv privođenja i zadržavanja aktivista ’Otpora’ ili njihovog pozivanja na informativne razgovore ‒ praksa koja je prestala neposredno posle izbora.

Jugoslovenske vlasti su, prema novinskim izveštajima, naredili korespondentu Bi-Bi-Sija u Beogradu da napusti državu u roku od 48 sati.”

(Politika)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".