Reč je o događaju iz već daleke 2010. godine, a u publici su se nalazili Šeron Stoun, Kevin Kostner, Kurt Rasel, Žerar Depardije, Vinsent Kasel i Monika Beluči. Svi su aplaudirali kao da su na školskoj priredbi.

Semjuel Arutjunian, NJujorčanin specijalizovan za pojavljivanja holivudske A liste u Rusiji kasnije ih je "branio" govoreći da nije imao pojma da će se na ovom događaju pojaviti Putin.

U ovom trenutku zvezde poput Anđeline DŽoli ili Šona Pena podržavaju Ukrajinu, međutim, nekada je brojnim holivudskim zvezdama bilo prihvatljivo da se javno pojave u društvu Putina.

Rusija je tada bila važno rastuće filmsko tržište i bila je interesantna slavnima. Tako se Žan-Klod Van Dam 2007. sa Putinom družio na MMA događaju u Sankt-Peterburgu, dok je Leonardo DiKaprio došao da sa njim razgovara o zaštiti velikih mačaka 2010. godine, u vreme kada je Putin već učvrstio svoju vlast.

No 2014., posle aneksije Krima, holivudske face počele su da se udaljavaju. Arujunian je tada govorio o poznatima: "Puno se više plaše da bi druženje sa Putinom moglo da im ubije karijere. Ne znaju šta će im se dogoditi kad se vrate kući. Doživeće talas kritika."

Neki ipak nisu željeli da se distanciraju od njega i ostali su mu verni do današnjih dana. To su Žerar Depardije, Miki Rurk, Stiven Sigal i reditelj Oliver Stoun.

Depardije je uzeo rusko državljanstvo, što mu je dobro došlo jer je kritikovao francusku vlast zbog poreza, a u Rusiji su porezi niži. Rusiju je nazivao "velikom demokratijom", a 2014. je Ukrajinu nazvao "delom Rusije". Ipak, nedavno je istakao da je "protiv bratoubilačkog rata".

- Ja kažem: 'Zaustavite oružje i pregovarajte' - rekao je Depardije posle izbijanja konflikta u Ukrajini.

Posle aneksije Krima Miki Rurk je Putina nastavio da zove "pravim gospodinom", a snimljen je i kako kupuje majicu sa Putinovim likom u Moskvi.

Foto: Profimedia

 

 

- Sreo sam ga nekoliko puta i bio je vrlo kul tip, gledao me pravo u oči - pričao je za Skaj NJuz. Ipak, tvrdio je da Rusiju ne voli zbog Putina, nego zbog svoje devojke: - Tu je stvar u porodici. Briga me za politiku, to nije moje područje.

Stiven Sigal je rusko državljanstvo dobio 2016. godine pa je Putinovu aneksiju Krima nazvao "vrlo razumnom" i hvalio predsednika kao "jednog od najvećih živućih svetskih lidera". Nedavno je istakao da je, po njegovom mišljenju, za sukob u Ukrajini kriv spoljni propagandni faktor.

- Gledam na Rusiju i Ukrajinu kao na jednu porodicu i stvarno verujem da spoljni subjekt troši ogromne svote novca na propagandu kako bi isprovocirao dve zemlje da budu u međusobnom sukobu - rekao je glumac za Foks NJuz.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".