- Naše diplomate rade i razgovarale su o nekim tačkama mogućeg dnevnog reda između nas i Ruske Federacije. Želim da se to materijalizuje i da proces okončanja rata, proces mira 100 odsto treba da počne prekidom vatre -  rekao je Zelenski.

Ali ukrajinski lider kaže da je otvoren za razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i dodaje da je razgovarao o mogućnosti pregovora u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom. Osvrćući se na Putinove komentare da su ruski i ukrajinski pregovarači postigli neki pozitivan napredak, Zelenski kaže da mu je „drago što vidi signale iz Ruske Federacije. Poslednjih 12 godina nikada nisam čuo reči o mogućnosti dijaloga".

Zelenski kaže da je ruska vojska pretrpela najveće gubitke u poslednjih nekoliko decenija – tvrdeći da je 31 ruski bataljonski odred sada onesposobljen za borbu.

On zahteva da se odmah oslobodi gradonačelnik Melitopolja kojeg su, kako se izveštava, otele ruske snage, rekavši da je o tome razgovarao sa francuskim i nemačkim liderima.

- Ovo je građanski rat. Ovo je rat za našu nezavisnost - rekao je Zelenski.

Zelenski takođe kaže da Ukrajina sarađuje sa Evropskom komisijom na ubrzanju svog članstva u EU.

Predsednik Ukrajine izjavio je i da su Kijev i Moskva, umesto da razmenjuju ultimatume, započeli da vode pregovore o konkretnim pitanjima.

On je u najnovijem obraćanju dodao i da ne vidi hrabrost NATO kada se radi o Ukrajini, kao i da nema opšteg konsenzusa kada je u pitanju prijem Ukrajine u Alijansu, prenosi Rojters.

Kako navodi, Zapad nije dovoljno uključen u pregovore.

Zelenski je Rusiji poručio da će zauzeti Kijev samo ako ga sravne sa zemljom.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".