Poslednjih desetak dana, zbog rata u Ukrajini, cene osnovnih životnih namirnica i goriva na Kosovu i Metohiji svakodnevno rastu, što je dovelo do toga da građani, pre svega albanske nacionalnosti, masovno kupuju osnovne životne namirnice. Na spisku su im brašno, zejtin, šećer, so...

Uprkos tome što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao da su dovoljne rezerve i pozvao građane da ne paniče, tvrdići da zaliha brašna ima za tri, a nesamlevene pšenice za još pet meseci, rafovi u većim tržnim centrima u albanskim sredinama na kojima se nalazilo brašno ostali su prazni.

Foto: S.Radovanović

 

 

I dok Kurti tvrdi da se na Kosovu ne koristi brašno koje dolazi iz Srbije ili Rusije, Albanci su nastavili kupovinu u srpskim sredinama na severu Kosmeta, ali i prvim mestima u centralnoj Srbiji izvan administrativne linije.

Zbog velike potražnje, u pojedinim prehrambenim radnjama na severu Kosmeta ograničena je kupovina osnovnih životnih namirnica, brašna, ulja i šećera koje jedna osoba može da kupi. Ograničenje varira od prodavnice do prodavnice - u pojedinima je moguće kupiti najviše pet kilograma brašna, tri kilograma šećera i tri litra ulja po osobi. Kada je reč o cenama u srpskim sredinama, kilogram brašna je oko 80 dinara, litar ulja od 190 do 220 dinara, dok je cena šećera, u proseku, 90 dinara. Na većini pumpi poskupelo je gorivo, pa litar, prosečno, košta 217 dinara.

VLADA CRNE GORE NIJE ODLUČIVALA: SANKCIJE NA ČEKANJU

VLADA Crne Gore na poslednjoj sednici nije raspravljala o uvođenju sankcija za oko 690 ruskih državljana i više od 70 privrednih društava. Ovo pitanje. koje je predložio resor šefa diplomatije Đorđa Radulovića, nije došlo na dnevni red jer na sednici nije bio potreban broj ministara, pa će odluka o zamrzavanju sredstava i ekonomskih resursa ruskih pravnih i fizičkih lica u Crnoj Gori sačekati narednu sednicu. Da ova tema nije razmatrana saopštio je premijer Zdravko Krivokapić na svom instagram-profilu. 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".