Razlog pomeranja postupka je zahtev advokata Dejana Lazarevića, branioca Belivuka i Miljkovića, za izuzeće tročlanog sudskog veća, kao i zamenika tužioca za organizovani kriminal. Oni se žale na postupanje članova veća i tužioca tokom istrage.

Kako saznajemo, pred većem su se u utorak pojavili samo Belivuk i Miljković, koji su saglasni sa zahtevom njihovog branioca. Prema nezvaničnim informacijama, Belivuk se za govornicom obrušio na optužene koji su pristali da sarađuju sa tužilaštvom. Nazivao ih je raznim pogrdnim imenima, dok su mu ostali optuženi aplaudirali. Optuženi je sa govornice uputio pretnje sudskom veću i tužiocu, dok su se ostali optuženi u posebnom delu sudnice ponašali kao da su na tribinama. Ostalih 28 optuženih nisu imali priliku bilo šta da kažu. Odluka o ovom zahtevu biće saopštena u četvrtak.

Foto: Tanjug

 

 

Ovo je bilo prvo pojavljivanje Belivuka i Miljkovića pred sudom od njihovog hapšenja 4. februara prošle godine. Početak pripremnog ročišta bio je zakazan za 14.30, ali su advokati u sudnicu broj jedan ušli tek tri sata kasnije. Ranije je bilo najavljeno da će se optuženi naći pred sudskim većem i 10. i 11. marta.

Ročište najpre je kasnilo, navodno zbog utvrđivanja gde će ko od 30 okrivljenih da sedi u sudnici. Prethodno je, kako saznajemo, svakog od njih straža detaljno pretresala iz bezbednosnih razloga, odnosno da bi proverili da li imaju kod sebe nešto nedozvoljeno. U zgradi suda primećen je i policijski pas, koji je proveravao da u hodniku, sudnici i ostalim prostorijama nije podmetnut eksploziv. Ovako "vanredno stanje" u zdanju u Ustaničkoj ulici nije viđeno od suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Uz jake mere obezbeđenja, pripadnici Žandarmerije sproveli su deo članova ove grupe iz Centralnog zatvora maricama, a ispred suda su od podneva bile njihove kolege sa dugim cevima, kao i veliki broj medijskih ekipa, koje ne mogu da prate ovaj deo procesa jer je zatvoren za javnost.

Foto: Tanjug

 

 

Advokati optuženih u sud su počeli da dolaze nešto pre 14 časova. Među njima su, osim Lazarevića, bili su i Stefan Jokić, Dragoš Cukavac, Nemanja Govedarica, Dalibor Katančević, Goran Jovandić, Nikola Ristić... U sud su, kako saznajemo, došle i supruge ubijenih Zdravka Radojevića i Milana LJepoje, kao i advokat Aleksandar Šćekić, koji zastupa porodice nekih od žrtava. Cukavac je stigao u pratnji optuženog Vladimira Dimitrijevića, koji se brani sa slobode, a koji je sakrio lice kapuljačom, naočarima i maskom.

Sa slobode je stigla i Slađana Sekulić, jedina žena koja se našla na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal. Ona je u kućni pritvor prebačena u oktobru prošle godine. NJen suprug, Vlado Georgijev, bivši policajac, koji je promenio ime i nekada se zvao Dejan Sekulić, još je u pritvoru. Prema navodima optužnice Tužilaštva, Sekulićeva i njen suprug nisu bili među najbližim Belivukovim saradnicima, a Tužilaštvo ih tereti za nelegalno držanje oružja.

Foto: Tanjug

 

 

JEDAN U BELOM, DRUGI U CRNOM

NA pripremno ročište Belivuk je, kako saznajemo, došao obučen u belu polo majicu i svetle, gotovo bele pantalone i bele patike. Suprotno od njega, Miljković se u sudnici pojavio sav u crnom, od majice, preko pantalona do patika. Da li je ovaj način prikazana ljubav prema klubu ili je reč o nečem drugom znaju samo oni.

TERETE IH ZA PET UBISTAVA

TUŽILAŠTVO optužene terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Milana LJepoje i Zdravka Radojevića. Belivuk je optužen za svih pet, a Miljković za četiri ubistva i tužilac za njih traži doživotnu robiju. Višegodišnje zatvorske kazne zatražene su za ostale optužene.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".