Kako saznaju mediji, Lazarević je tražio izuzeće, pa je advokat Nikola Ristović, takođe Belivukov branilac, dodao da su pisma klijenata otvarana i priložio jedno. Drugi razlog je to što im nisu dali da prisutvuju dokaznima radnjama.

Jedini koji su izlazili pred sudijzu su bili Veljko Belivuk i Marko Miljković koji su rekli da su saglasni sa predlogom svojim advokata.

Foto: ATA images/Stefan Tomašević

 

 

Inače, pred i u Specijalnom sudu, vladalo je "vanredno stanje" uoči početka suđenja Belivukovoj grupi, koje je kasnilo više od tri sata zbog pretresa. Advokati i optuženi, kako saznajemo, konačno su ušli u sudnicu tek oko 17.40 sati.

Oko 16 sati u sud je stiglo još šest marica u pratnji Žandarmerije, a saobraćaj je bio zatvoren u Ustaničkoj.

Foto: N. Skenderija/ATA Images/MUP

 

 

Naime, policija sa obučenim psima je do sada proveravala hodnik, sudnicu i okolne prostorije. Naš izvor otkriva da su najverovatnije proveravali da neko nije uspeo da unese oružje ili eksploziv.

U sud su nakon toga pristigle i supruge ubijenih Zdravka Radojevića i Milana LJepoje.

Inače, prva grupa pritvorenika koji su u Centralnom zatvoru, u pratnji je Žandarmerije prebačena u Ustaničku. Belivuk i Miljković nesu transportovani, jer su oni u pritvoru u zgradi Specijalnog suda.

Advokati, među kojima i Dejan Lazarević, koji brani Belivuka i Miljkovića, stigli su u sud oko 14 časova.

U sud je stigao i advokat Aleksandar Šćekić, koji zastupa porodicu ubijenog Lazara Vukićevića, a s njim pod ruku ušla je i njegova saradnica.

Stigao je i advokat Dragoš Čukavac, u pratnji okrivljenog koji se brani sa slobode, a koji je pokušao da se maskira kapuljačom, naočarima i maskom.

Neimenovani izvor za medije rekao je da takvo obezbeđenje nije viđeno još od početka suđenja zemuncima za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Podsetimo, pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i veće grupe okrivljenih koji se terete za pet ubistava, trgovinu drogom i druga teška krivična dela počinje danas u u Specijalnom sudu u Beogradu,a na optuženičkoj klupu nalazi se ukupno 29 muškaraca i jedna žena. Planirano je da se ročište održi još i 10. i 11. marta.

Foto: Ž.Knežević

 

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe "Principi" sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa. NJih dvojica se smatraju važnim članovima kriminalnog "kavačkog klana" koji je u ratu sa "škaljarskim".

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek. NJihova tele su komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Posle nedavne izmene zakonika, umesto nekadašnjih 40 godina zatvora kao maksimum za ubistvo uvedena je doživotna kazna zatvora. Zakonik o krivičnom postupku propisuje da je ročište zatvoreno za javnost, tužilac će izložiti optužnicu, okrivljeni se o njoj izjašnjavaju, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu. Trebalo bi da bude poznato i kad počinje glavni pretres.

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".