- Ja Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznajem samo malo - rekao je jednom prilikom otac Tihon, dodajući: - Neka oni koju su spremni da kažu da poznaju našeg predsednika do srži prvi bace kamen na mene.

NJihovo prijateljstvo navodno je počelo nakon što je Putinova tadašnja supruga LJudmila umalo poginula u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a budući predsednik preispitao svoj život.

- Jednog dana došao je u našu crkvu, jer je naš samostan smešten u blizini mesta gde je tada radio - pričao je otac Tihon.

Takođe se govorilo da je otac Tihon imao veliki uticaj na Putina, što je on više puta poricao, govoreći da ne postoji osoba koja bi mogla da utiče na Putinove odluke. Na pitanje o pričama da vrši uticaj na predsednika opširno je govorio još daleke 2000. godine u intervjuu za magazin "Profil".

Foto: AP

 

 

- U poslednje vreme sam sa velikom pažnjom pročitao znatan broj tekstova koji govore o bliskim odnosima sa predsednikom, o mom navodnom uticaju na njega, o mom učestvovanju u rešavanju crkvenih, pa čak i državnih problema. Na osnovu tih novinskih „činjenica“, analitičari sa svoje strane prave svoje priče, daju prognoze i tome slično… Šta da kažem o tome? Pre svega, u društvenim i političkim krugovima postoji nepokolebivo uverenje da neko upravlja predsednikom Rusije. Nažalost, takvo mišljenje preovladava poslednjih petnaest godina. Bilo je tu svakakvih uticaja, a i nije ih bilo naročito teško uočiti - pričao je Tihon i nastavio:

- Međutim, trenutno se nešto drugo dešava. Danas i oni koji su godinama kontrolisali prethodnog predsednika i oni koji su sve činili u njihovu korist (ne zaboravljajući pri tome ni na sopstvenu korist) uporno traže i ne mogu da istraže nove uticaje na Putina. Ko njega kontroliše? Oligarhija? Ne. Porodica? Ne. Vojska, FSB (Federalna služba bezbednosti – prim. prev.)? Ne. Zapad, međunarodni krugovi, mediji? Šteta, ali ni oni. I, najzad su pronašli pravog! Pa, to je otac Tihon, vaš pokorni sluga!

Foto: Milutin Labudović

 

 

- Suština ovog pitanja jeste da je Putin jednostavno nezavisan i ta njegova osobina sve više dolazi do izražaja, te nekima pričinjava radost, a druge veoma uznemirava. Po Božijem dopuštenju, predsednika će da rukovodi samo Bog, njegova savest, ljubav prema Rusiji i ispravno rasuđivanje. Naši preci, koji nisu uništavali, već ujedinjavali Rusiju, sve to jednostavno zovu „državničkom mudrošću“.

- Što se tiče odgovora na Vaše pitanje, mogu Vam reći da sam Vladimira Vladimiroviča Putina upoznao pre nego što je postao predsednik. On je pravoslavni vernik, koji nije skrivao svoja uverenja. Svi smo na televiziji mogli da vidimo da su on, njegova supruga i kćerke bile sa njim na Božićnom bogosluženju u Petrogradu. Mnogi su radosni zbog toga. Neki, koji ne mogu to da razumeju su uznemireni, a neki čak i ogorčeni. Jedno je ako državnik odvažno stoji sa upaljenom svećom, ispunjavajući redovne obaveze prema "duhovnoj klimi". To je uobičajeno i to mogu da pojme. Ali sada je taj neko čak i iskren.

Otac Tihon je diplomirao na VGIK-u, jednom od najprestižnijih filmskih univerziteta u zemlji, i ima snažnu pozadinu u svetu filma, a trenutno snima hroniku svog samostana, u kojoj se i sam pojavljuje. Otac Tihon takođe piše knjige, uključujući i memoare, ali u njima nikad nije pomenuo predsednika Rusije.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".