Ukrajina prvo treba da ispuni niz suštinskih i formalnih zahteva, da uskladi svoje kriterijume sa kriterijumima iz Kopenhagena i evropskim tekovinama i sklopi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Potom sledi zvanično podnošenje kandidature, pristanak Evropske komisije, sklapanje pregovaračkog okvira i otvaranje i zatvaranje niza poglavlja. 


Pored toga, potrebno je ostvariti napredak, pre svega na polju ljudskih prava, borbe protiv korupcije i tržišne ekonomije. 

Ukrajina je, zajedno sa Azerbejdžanom, Gruzijom, Jermenijom i Moldavijom, članica Istočnog partnerstva sa EU, koje ima za cilj ekonomsko i političko povezivanje ovih zemalja sa članicama EU. Sredinom prošle godine, Belorusija je suspendovana iz Istočnog partnerstva.

Foto: Profimedia

 

 

- Zahvaljujući našem sporazumu o partnerstvu, koji podrazumeva produbljenu i potpunu slobodnu razmenu, EU i Ukrajina su već bliže nego ikada. Još je dug put koji treba da se pređe. Moramo da zaustavimo ovaj rat. I moramo da razgovaramo o sledećim etapama. Ali, sigurna sam u to da niko u EP ne može da sumnja u to da jedan narod, koji tako hrabro brani naše evropske vrednosti, pripada našoj evropskoj porodici - poručila je nedavno predsednica EK Ursula fon der Lajen.

A kako to konkretno izgleda u administrativnom pogledu, objasnila je za "Novosti" portparol EK Ana Pisonero:

- Odluke koje se odnose na zahtev za pristupanje EU podležu jednoglasnoj odluci Evropskog saveta. Savet konsenzusom odlučuje da li se slaže da od Evropske komisije zatraži da pripremi mišljenje o zahtevu.

Srbija je, na primer, to pozitivno mišljenje dobila daleke 2011. godine. I još je daleko od članstva.

Sigurno je da preskakanje etapa u prijemu ne bi naišlo na povoljan odziv dobrog dela Evropskog parlamenta sa sve više članova koji se protive bilo kakvom daljem proširenju.

Ipak, dobro u svemu tome je što je Ukrajina dobila signal da može da pređe iz statusa zemlje Istočnog partnerstva, odakle gotovo izvesno ne bi mogla da krene ka članstvu, u status budućeg kandidata. Takođe, nije zanemarljivo ni to što se Moskva s tim slaže.

 

NIJE UKRAJINA NEMAČKA

Tokom nedavne debate u Evropskom parlamentu jedan poslanik je, čak, idealistički, naveo slučaj bivše Istočne Nemačke koja se ekspresno integrisala u EU, ali je jasno da ukrajinski primer nema baš nikakve veze sa pripajanjem jednog dela teritorije Zapadnoj Nemačkoj koja je već bila članica EU.

(Novosti onlajn)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".