- Jugoslavija, Libija, a sada i Avganistan. Zar je moglo nešto drugo da se očekuje? Trilion je potrošen u prazno - primetio je on.

Gruško je podsetio da su u NATO-u 20 godina govorili o tvrđavi - transatlantske sloge i o uzimanju u obzir mišljenja svakog člana Alijanse: "zajedno smo došli, zajedno ćemo i otići". Amerika je rekla: ‘Dosta je’, i celokupno transatlantsko jedinstvo se pojavilo u svoj svojoj slavi - konstatovao je Gruško.

On je naveo i da je Rusija ranije predlagala NATO-u da se napravi algoritam akcija na temu Avganistana u slučaju evakuacije u kriznim situacijama, međutim, Alijansa nije bila zainteresovana.

 

 

- Kao rezultat ove arogancije pojavljuju se zahtevi bez pardona da države-članice ODKB sada otvore granice za sve koji su sa NATO-om sarađivali - dodao je diplomata.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".