Ruska posada koju čine dvojica kosmonauta i dva filmska profesionalaca početkom sledećeg meseca trebalo bi da poleti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) radi snimanja prvog filma u svemiru, nadjavili su ruski filmovi.

Četvorka bi u svemir trebala biti lansirana 5. listopada letjelicom Sojuz MS-19 koji će stići do ISS-a, prenosi Reuters.

Lansiranje će uslijediti samo tri tjedna nakon slanja raketnog broda SpaceKs sa prvim potpuno civilnim američkim posadom u trodnevnu privatnu misiju prema Zemljinoj orbiti.

Nastavak je to desetljećima dugog takmičenja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u osvajanju svemira, konstatirana britanska agencija.

I profesionalni kosmonauti u filmu

- U ovome se filmu radnja vrti oko jedne obične osobe, koja nije imala nikakve veze sa istraživanjem svemira niti je o tome ikad razmišljala, no ponuđeno joj je da otputuje na ISS. S obzirom na to da je hirurginja morat će operirati kozmonautu, previše bolesnog da se vrati na Zemlju i spasit će mu život - otkrio je novinare redaktor i glumac Klim Šipenko (37) uoči odlaska posade na kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu.

U filmu će biti prikazani i profesionalni kosmonauti koji će biti sastavni dio posade.

- Neću glumiti u filmu, no morat ću se potruditi da shvatim na koji se način film snima na jedno tako neobično mesto - u svemiru - rekao je zapovednik Anton Škaplerov.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da želi da se svemir približi širem sloju ljudi.

Glavna glumica: "Za strah je malo prekasno"

Radni naziv drame je "Izazov", glavna glumica u filmu Julije Peresild (36) novinarima je otkrivena kako se morala naučiti kako će biti i šminkerica i kostimografkinja.

- To neće biti jednako kao što bi bilo na Zemlji, ali nećemo sve od sebe. Spremni smo. Za strah je malo prekasno jer smo već daleko odmaknuli. Pred nama je Bajkonur i još puno toga što treba napraviti i, iskreno, jednostavno nemam vremena strahovati - kazala je na konferenciji za novine.

Redatelj Šipenko, visok 190 centimetara, dodaje da mu visina nije išla u prilog u sklopu obuke unutar letjelica i da mu predstojeće putovanje neće biti pretjerano ugodno.

No kaže da će u budućnosti više razmišljati o prostoru - Dobro je, sada ću letjeti u svemir u uslovima kakvi jesu, no kad se odlučimo na snimanje nastavka filma - o putovanju na Mars, obećali smo mi više prostora.

(Al DŽazira)