Popularni švedski hevi metal bend "Sabaton" juče je na Jutjubu izbacio novu hit pesmu "Lady of the dark", koji je posvećen herojskim delima velike Milunke Savić. 

Francuzi su je posle Prvog svetskog rata prozvali "srpskom Jovankom Orleankom", jer Milunka Savić važi za ženu sa najviše ratnih odlikovanja u istoriji ratovanja. Između ostalog je ponosno nosila francusko odlikovanje Legije časti.

Ona je rođena u Koprivnici kod Jošaničke Banje 1892. U Balkanskim ratovima 1912 i 1913 je učestvovala "inkognito" pod imenom Milun Savić. NJenu "tajnu" i njen anatomski pol otkrilo je bolničko osoblje kad je ranjivana u Bregalničkoj bici. Učestvovala je i u Prvom svetskom ratu pod komandom vojvode Putnika i kralja Aleksandra Karađorđevića. 

Foto: Profimedia/vikipedia

 

 

Milunka Savić umrla je 5. oktobra 1973 u Beogradu i sahranjena je na Novom groblju u porodičnoj grobnici. NJeni posmrtni ostaci su prebačini u Aleju velikana i to 40 godina nakon njene smrti, 10. novembra 2013.

Švedski bend je pre ove pesme izbacio i za sad popularniju pesmu "Last dying breath" koja je posvećena junačkim delima srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".