Mame i tate u Srbiji često daju imena deci po životinjama, i glumaca, pevača, fudbalera, smatrajući da će beba na početku svog života poprimiti karakteristike uspešnih i slavnih ličnosti. To su uiglavnom kraća i veoma prisutna imena.

Foto: Profimedia

 

Među najčudnija muška imena spadajuse: Zeka, Biserko, Brusli, Gricko, Oblak, Svilenko, Jorgovan, Jasen, Omiljen, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Tarzan.

Među najčudnijim ženskim imenima ubrajaju se: Sjajna, Duga, Lutka, Čajka, Pobeda, Svila, Vidra, Bogorodica, Pepeljuga, Odiseja, Paloma, Bistra, Metka, Čarna, Mirođija i Lasta.

Imena koja se retko pojavljuju su i Plamen, Pravda, Željica, ali i Mrgud, Prinseza, Dinarko i Ris. 


U poslednje vreme zastupljen je i običaj da se deci daju strana imena, pa tako imamo zabeleženu Kijaru, Zoe, Evelin, Adelinu i Belu, Aleksandra Kristofera, Mariju Magdalenu, Bogorodica

Pod uticajem zapadnih trendova, roditelji se sve više odlučuju za imena koja su popularna u Americi, kao što su: Aleks, Ešli, Kim, Nora, Patrik, Rijana, Kiti, Princ,  Šeherezada.

Tako među retka i neobična imena spadaju  Trifun, Dositej, Makarije, Ikonija ili Nedraž.

Prelepa stara srpska imena koja možete da date svojoj deci su i  Hrabar, Hvala, Lepša i Tren.  A da li ste čuli za Nedru, Šaru, Ševu, Šuju, Lauša, Lugvicu, Đjevu, Dulku, Dudu, Drenu, Dojnu ili Divnu?  Ovo su samo neka od imena  koja sa ponosom nose retki ljudi u Srbiji.

Tradicionalna imena su i Tvrtko, Leto, Zor, Ziman, Trsivuk, Zemljidrag, Trail, Lanuš, Letigor i Nebodar.

Da li ste čuli za neko od ovih imena sa spiska?

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".