- Najveći deo vremena provodim sa decom. Gledam da barem malo nadoknadim vreme koje sam proveo razdvojen od njih, a tu najviše mislim na svog starijeg sina, mlađi još nema pune dve godine. Porodica se sada navikava na moje prisustvo. Imao sam malih zdravstvenih problema od kako sam u kućnom pritvoru, pošto sam po drugi put preležao koronu. Prvi put sam je imao u pritvorskoj jedinici. Ali, vakcinisan sam i sve je prošlo bez komplikacija - govori Šarić.

Šarić nije želeo da govori o ovom procesu, kao i o drugom, koji tek treba da započne pred Apelacionim sudom, a tiče se pranja novca. Uskoro bi, naime, trebalo da se zakaže sednica na kojoj će se razmatrati žalbe podnete na prvostepenu presudu, kojom je osuđen na devet godina zatvora, zbog "pranja" 20 miliona evra, navodno zarađenih prodajom narkotika.

- Ne želim da pričam o sudskim postupcima. Samo želim da se što pre sve ovo završi - bio je kratak Šarić.

Foto: Z. Jovanović

 

 

U kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor nalazi se od 24. decembra prošle godine, kada je Apelacioni sud doneo rešenje, prema kojem više ne stoje razlozi da i dalje boravi u pritvorskoj jedinici. Uz to, doneli su odluku i da se otvori glavni pretres u drugostepenom postupku, kako bi se potpunije utvrdile činjenice vezane za izvršenje krivičnih dela koje se Šariću i ostalim optuženima stavljaju na teret. Nakon toga biće doneta pravosnažna presuda, kada će se znati da li će Apelacija potvrditi prvostepenu odluku kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora ili će možda ona biti preinačena.

Na pretresu, Šarić i ostali optuženi su ostali pri ranijim odbranama da nisu krivi i da ostaju pri svemu što su izjavili tokom ranijih suđenja. NJihovi advokati su zatražili da se iz predmeta izdvoje određeni dokazi, koji su, prema njihovim rečima, pribavljeni na nezakonit način. Tu su, pre svega, mislili na prisluškivane razgovore. Pored toga, kao i svih poslednjih godina, osporavaju iskaze svedoka saradnika, koji, kako navode govore različito.

- Draško Vuković je kazao da ne poznaje Šarića, da ga on nikada ni za šta nije angažovao. To isto ispričao je i Radan Adamović, a u presudi je navedeno da ga oni terete. Sa druge strane, Nebojša Joksović govori suprotno. Neko ne govori istinu i to treba proveriti na glavnom pretresu - kazao je jedan od Šarićevih branilaca, advokat Dejan Lazarević.

Foto: Z. Jovanović, P. Milošević

 

 

Lazarević, koji inače brani i u predmetu protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, naveo je da sud treba da zauzme stav kad je reč o različitim iskazima svedoka saradnika:

- Stižu nam novi predmeti, mora da se zauzme stav, jer ako su u ovom postupku mogli da govore različito i da to prođe, zašto isto ne bi moglo i u nekom drugom procesu.

Odbrana je, između ostalog, zatražila i neposredno saslušanje devetorice okrivljenih, koji su sa tužilaštvom pre uzvesnog vremena sklopili sporazume o priznanju krivice, na osnovu kojih su i osuđeni. Suđenje se nastavlja danas, kada bi veće Apelacije trebalo da saopšti odluku o predlogu odbrane za izdvajanje pojedinih dokaza.

NISMO IMALI FER SUĐENJE

Darko Šarić je u ponedeljak pred većem Apelacionog suda rekao da im se zahvaljuje što su otvorili glavni pretres:

- Nisam kriv i ostajem pri svemu onome kako sam se branio sve vreme. Tužilac je pričao o zamolnicama iz bilo koje zemlje, a voleo bih da ga pitate, da vam pokaže te zamolnice. Evo on mene osam godina ništa nije pitao. Nismo imali fer suđenje. Možete da zamislite kakvo nam je suđenje bilo kad sudija Siniša Petrović kaže da nije rekao nešto što jeste.

TUŽILAC: SVE RAĐENO PO ZAKONU

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić u ponedeljak je bio izričit da su svi dokazi prikupljeni na zakonit način i da nema mesta bilo kakvoj sumnji:

- U spisima predmeta može se pronađi više od 20 odluka veća Specijalnog suda kojim su odbijeni predlozi odbrane za izdvajanje telefonskih razgovora. Ni jedan razgovor nije preslušan a da sudija nije obrazložio na osnovu koje naredbe je taj razgovor bio stavljen pod mere.

Ivanić je istakao da su advokati imali uvid u sve spise, među kojima su i oni koji su bili označeni kao "strogo poverljivo".

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".