Kada je došlo do erupcije Vezuva, na jugu Apeninskog poluostrva, niko nije ni mogao sanjati da će se to pretvoriti u jednu od najvećih tragedija  koje su zadesile čovečanstvo. Katastrofa u kojoj je, kako tvrde brojni naučnici, poginulo preko 10.000 stanovnika, muškaraca, žena i dece.

Stanovnici Pompeje, kao i mnogih drugih gradova na Apeninskom poluostvu, verovali su da je vulkan ugašen i da su podrhtavanja tla samo sporadična dešavanja. Neretko su takve pojave bile vezane za božanstva koja su projavljivalja ljudima sudbinu ili neke bitne događaje.

Kako navodi Plinije Mlađi, koji je ovaj događaj opisao u pismu Tacitu, erupcija je počela već oko podnevnih časova. Iz Vezuva je suknuo visoki plamen, a posle crni i veliki oblak koji je imao oblik šišarke i pokrio je Sunce i dan promenio u noć. Na Pompeju je padalo veliko kamenje koje je rušilo zgrade. Stanovnike je ugušio otrovni gas koji je dolazio sa erupcijom.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Oblak“ o kojem je Plinije Mlađi pisao danas je poznat kao piroklastični oblak koji se sastoji iz pregrejanih gasova, pepela i kamenja koje vulkan izbacuje. Plinije ujedno opisuje i da je erupcija bila praćena zemljotresom i velikim talasanjem mora, što je danas poznato kao „cunami“.

NJegov stric, Plinije Stariji, hteo je da prati događaje iz broda ali je svoju znatiželju platio životom i nađen je mrtav na plaži u Stabiji. Verovatno se tamo ugušio.

 

Foto: Jutjub printskrin/ NBC njuz

 

 

Dubok sloj pepela pokrio je dva grada u podnožju vulkana i njihova imena su bila zaboravljena. Herkulaneum je bio otkriven 1738. godine a Pompeja 1748. godine. Od toga doba izvršeni su veliki arheološki radovi i otkriveno je mnogo zgrada sa zidnim slikama. Za položaj grada se znalo još 1599. godine, ali je trebalo još 150 godina da započnu arheološka istraživanja. Godine 1860. u istraživanje se uključio Đuzepe Fjoreli.

U vreme prvih iskopavanja nađene su šupljine u sloju pepela koje su sadržale ljudske ostatke. Đuzepe Fjoreli je došao na ideju da ove šupljine ispuni gipsom i tako su dobijeni verni otisci Pompejaca koji nisu stigli da pobegnu od smrtonosne opasnosti. Na njihovim licima se jasno vidi iznenađenje i pogledi na ove odlivke su jako šokantni.

Evo kako izgleda čitava rekonstrukcija događaja:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".