Svetski pokret „Me too“ koji je započeo kada su mnoge glumice prijavile holivudskog producenta Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje dalo je podršku domaćim javnim ličnostima da urade isto. I dok u Srbiji traje suđenje Miroslavu Miki Aleksiću kog su bivše polaznice škole „Stvar srca“ prijavile za seksualno zlostavljanje, pevačica Lepa Brena, svesna svog uticaja na javnost i društvene odgovornosti, po prvi put je progovorila o zlostavljanju.


Jedna od najvećih balkanskih zvezda je s knedlom u grlu pričala o ovoj nimalo lakoj temi i šokirala mnoge kada je rekla da je uverena da je svaka žena u nekom periodu svog života trpela zlostavljanje.

Brena je takođe prokomentarisala i rad jedne studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti, koja tvrdi da njena pesma „Robinja“ podržava nasilje nad ženama, i objasnila zbog čega je 1989. godine otpevala tu numeru.

Foto: D. Mišić

 

- Pesma „Robinja“ je vezana za ljubav, to je metafora. U vreme kada je nastala nije imala takvu konotaciju kao sada kada su žene mnogo slobodnije i otvoreno pričaju o nasilju koje su doživljavale - rekla je Brena, koja ne krije koliko je ova tema zanima.

- Upućena sam u slučajeve nasilja nad ženama, a pomno pratim tu priču i na svetskom nivou. Volela bih da se društvo ozbiljno pozabavi temom zlostavljanja žena, dece, kao i pedofilijom. Mislim da bi trebalo zakonom mnogo strože kažnjavati takva dela. Takođe, javne ličnosti, ali i svi ljudi treba da daju podršku žrtvama nasilja. Svi koji su ikada doživljavali zlostavljanje treba da istupe i da otvoreno govore o svom problemu, da se oglase. Mislim da ne postoji ženska osoba koja nije zlostavljana na bilo kakav način - rekla je pevačica.

- Jedina razlika je ta što je ranije žene bilo sramota i strah da tu kažu. Takođe veoma je prisutna i osuda naroda, mnogi postavljaju pitanje zašto niste ranije to rekli. Pa možda pre 30 godina nisam imala hrabrosti, podršku javnosti… Danas bi to trebalo da bude drugačije - rekla je Brena.

Nekada najpopularnija pevačica bivše Jugoslavije priznaje da joj nedostaje vreme kada je sa „Slatkim grehom“ pravila velika koncerte jer je to bio pokazatelj uspeha.

- Današnji nastupi se dosta razlikuju.  Od ’82. do ’91. godine imala sam po dva koncerta dnevno sa „Slatkim grehom“, putovali smo, organizovali turneje… nakon svega što se izdešavalo ’91. godine koncerti su maltene nestali. Kada se stanje u regionu smirilo, pevači su se vratili nastupima, ali to nije bilo isto - rekla je pevačica.


 Pred nastup mi je potreban mir

Brena je bila iskrena i otkrila da li pred nastupe od vlasnika lokala traži specijalne uslove.

- Iskrena da budem, uglavnom dođem sat, dva pred nastup, već spremna. Imam gotovu i frizuru i šminku. Jedino ne volim da oko mene bude gužva, vika, da se stvara panika. Bitno mi je da na binu izađem u duševnom miru - rekla je ona.


Pogađa me rat u Ukrajini

Foto: ATA images

 

 

Brena se osvrnula i na ratno stanje u Ukrajini koje već danima potresa ceo svet.

- Ne bih mnogo komentarisala situaciju u Ukrajini. Mnogi pevači hoće da pokažu koliko su pametni i informisani, ali meni jako teško pada da komentarišem bilo kakvu političku ili ratnu temu zato što smo mi na Balkanu takve stvari doživljavali nekoliko puta i sve nas to pogađa i uznemirava. Ratne tematike odmah utiču i na cenu gasa, nafte, na ekonomiju, migracije ljudi… Kada se tako nešto desi, svi su pogođeni - rekla je Brena.

(Alo)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".