- Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći izvršile udar preciznim oružjem dugog dometa, krstarećim raketama vazdušnog i morskog baziranja, na vojnu infrastrukturu Ukrajine - rekao je general.

Konašenkov je rekao i da je ruska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad Melitopoljem, grdom na jugu Ukrajine. Naveo je i da ruski vojnici preduzimaju sve mere da osiguraju bezbednost civila i isključe provokacije ukrajinskih specijalnih službi.

Ruski general je ponovio da ruska vojska vrši udare samo po vojnoj infrastrukturi, i tvrdi da mete nisu stambena i društvena infrastruktura.

 

 

Ukrajinska strana još uvek nije komentarisala saopštenje ruskog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Ukrajine je kasno sinoć objavilo tvrdnju da je PVO te zemlje oborio ruski transportni avion Il-76.

Trenutno stanje


Ruska vojska uništila je 821 objekat ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sistema PVO zaštite S-300 i „Osa“, kao i 48 radiolokacionih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

Kada je reč o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminisale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motorizovanih brigada.

Takođe, ruska armija je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice.

Ta informacija je za sada nepotvrđena, pre svega uzevši u obzir da nikakvi dokazi u vidu fotografija ili snimaka olupine nisu objavljeni.

Rusija je u četvrtak, 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. Nakon toga, Ukrajina je proglasila ratno stanje i prekinula diplomatske odnose sa Moskvom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 25. februara pozvao ukrajinsku vojsku da preuzme vlast od “bande narkomana i neonacista” koja vlada u Kijevu.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".