Čeh je pobedio Noleta u dva seta, sa 6:4, 7:6(4) i tako prekinuo san srpskog asa da se u svom prvom takmičarskom nastupu u 2022, godini koja je počela njegovom deportacijom iz Australije, domogne trofeja.

Veseli je, po svim parametrima osim jednog bio autsajder: izvan sto najboljih je na svetu, izgubio je osam od 11 dosadašnjih ATP četvrtfinala koje je igrao, uključujući tri prethodna, a više je bio poznat po razočaranjima nego podvizima u "belom sportu", iako mu se predviđala blistava budućnost.

Onaj parametar koji nije nimalo autsajderski glasio je "Jirži Veseli je u ovaj meč ušao sa boljim učinkom od Novaka Đokovića u njihovim međusobnim duelima2, Jer, u jedinom dosadašnjem meču, u Monte Karlu 2016, pobedio je Noleta sa 6:4, 2:6, 6:4. Ali, od tada je prošlo baš mnogo vremena, pa se mislilo da će silno motivisani srpski teniser nastaviti silovito svoj pohod kroz Dubai i preko ove prepreke. Od toga "lako će(mo), međutim, nije bilo ništa.

Đoković je u prvom setu muku mučio sa servisima rivala, a još više - sa svojim drugim. Osvojio je svega četiri poena u 14 situacija kada je morao drugi put da servira i... To je bio glavni razlog što je poklekao tada.

U drugom setu je, ipak, problem bio drugačije prirode. Đoković jeste podigao nivo svoje igre, ali ne i dovoljno za teniski izuzetno nadahnutog rivala. Jer, ono što je levoruki Jirži Veseli radio, naročito bekhend udarcima, nije bilo nimalo naivno. Štaviše, toliko su fascinantni bili neki njegovi potezi, da im je i Nole aplaudirao. 

Ipak, imao je Nole svoje šanse. I na 5:3 za rivala, Đoković je došao do brejk lopte, koju nije iskoristio. I na 5:4, kada je Veseli servirao

za pobedu, Novak je imao 15:40, pa tek tri, četiri minuta kasnije napravio brejk. 

Ipak, kada se podvukla crta, a ona je na red došla u taj-brejku, ispostavilo se ono što je malo ko očekivao pre početka meča: bolji jeste pobedio, ali bolji ovoga puta nije bio Novak Đoković. Izgubio je i meč, a od sledeće sedmice i prvo mesto na ATP listi.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".