O legendarnom snimku od pre nekoliko godina, u kom su meštani pokušali da objasne novinaru Miodragu Popovu po kom principu funkcioniše vodenica i dalje se priča.

Na Jutjubu nalazi se klip upravo tog segmenta, gde su gledaoci pokušavali na sve načine da uhvate nit i shvate šta je to dram, koliko vodenica ima kamenova, koliko jedan kamen sadrži litara, a sve je kulminiralo pitanjem meštana upućeno novinaru - Kako ti nije jasno?

Međutim, veo te misterije konačno je podignut, pošto se pojavila internet stranica koja je zapravo kalkulator koji izračunava konverziju za sve te pojmove koji su dugo zbunjivali građane.

Šta je u stvari šta?

Ukoliko bismo pokušali da objasnimo narodskim jezikom šta je šta, to bi otprilike izgledalo ovako:

Vodenica ima 7 kamenova, a vodenički kamen melje žitarice i pokreće ga tok reke. Svaki kamen ima 4 litre, naravno, pod pojmom litra ne misli se na mernu jedinicu za zapreminu, već na posudu u koju se stavljaju žitarice od kojih se pravi brašno. Ukupno ima 28 litri, a svaka litra podeljena je na 100 drama. Svaki od vlasnika vodenice ima vlasnički udeo koji se izražava u dramima. 

Da se samlje jedna litra žitarice potrebno je 7 dana, tako da ako na primer jedan vlasnik ima 50 drama u litri, on može za 3.5 dana očekivati da će njegovo brašno biti spremno.

1 dram = 1.68 sati mlevenja brašna za koje vlasnik tog drama uzima procenat tokom jednog meseca.

"Ovo je za pristupni test za NASA"

Inače, pomenuti snimak je toliko bio simpatičan i humorističan korisnicima, da su se komentatori utrkivali ko će dati smešniji odgovor.

- Ovi su se rano odvojili od civilizacije. Maje na svoju stranu, oni na svoju - napisao je jedan korisnik.

- Ovo pristupni test za NASA-u, ili tako nešto - istakao je jedan komentator.

- Jedva čekam da Holivud snimi film po ovoj priči. To bi sve Oskare pokupilo - samo su neki od urnebesnih komentara na priču o vodenicama.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".