- Često su problemi s kožom povezani s upalom, lošim zdravljem creva ili neuravnoteženim hormonima - kaže Paulina Li, dijetetičarka.

Ona otkriva pet nezdraviih obrazaca ishrane koji mogu dovesti do problema s kožom.

1. Redovno konzumiranje neke hrane izaziva upale

Pomfrit, pržena piletina, obrađena peciva, beli hleb..., popis loših namirnica se nastavlja u nedogled - i nažalost mnogi ih konzumiraju s alarmantnom učestalošću.

- Konzumiranje hrane koja izaziva upale može negativno uticati na zdravlje creva i povećati oštećenja sluzokože. Naše zdravlje creva duboko je povezano s našom kožom. Zato pravilna ishrana koja pomaže zdravlje creva može poboljšati vaš ten - ističe Li.

Foto: Profimedia

 

Prema njenim rečima, razne studije su uočile vezu između ravnoteže mikrobioma creva i kože, poznatu kao disbioza, u brojnim uobičajenim kožnim bolestima, uključujući akne, rozaceu, psorijazu i atopijski dermatitis.

- Većina nas je upoznata s načinom na koji naši hormoni mogu dovesti do izbijanja nečistoća ili akni. Jedući uravnotežene i zdrave obroke možemo pozitivno utjecati na našu kožu - objašnjava Li.

2. Yo-yo efekat

Ovo je još jedna negativna navika u ishrani koja može biti loša za vašu kožu.

- Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da postoji značajna korelacija između akni i poremećene ishrane, što znači da je poremećena ishrana koju bi trebalo kontrolisati u istraživanjima povezanim s aknama - kaže dijetetičarka Rajčel Fajn.

Foto: Profimedia

 

Ona preporučuje da za čistiju kožu nastojite da smanjite nivo stresa.

- Poznato je da restriktivne navike u ishrani i yo-yo efekat povećavaju stres - dodaje ona.

3. Ne jedete dovoljno hrane sa probioticima

Još jedna loša navika za kožu je ako ne unosite dovoljno probiotika u ishranu.

- Iako je, prema mišljenju stručnjaka, potrebno više istraživanja kako bi se razumeli mehanizmi koji objašnjavaju povezanost creva i kože, sugerisano je da sastav našeg crevnog mikrobioma može doprineti razvoju određenih kožnih stanja, posebno ako imamo lošije zdravlje creva - ističe Li.

- Jedna studija je pokazala da je unos probiotika povezan sa značajno nižom učestalošću ekcema, u poređenju sa placebo ispitanicima, a to sugeriše da konzumacija probiotika može biti učinkovita u prevenciji ekcema - dodaje dijetetičarka.

Foto: Profimedia

 

4. Ishrana bogata ugljenim hidratima

Ako volite da jedete testeninu, slatkiše i beli hleb, rizikujete da vaša koža ne bude zdrava i čista. Osim odbacivanja ove nezdrave hrane iz vaše svakodnevne ishrane za boljitak vašeg zdravlja, to može biti i blagodat i za vašu kožu.

- Rafinisani ugljeni hidrati, poput belog pirinča, belog hleba, prženih proizvoda, slatkiša ili zaslađenih napitaka, obično imaju visok glikemijski indeks. Takva hrana brže podiže šećer u krvi u poređenju sa hranom s niskim glikemijskim indeksom - kaže Li.

Istraživanja sugerišu da hrana koja podiže nivo šećera u krvi i uzrokuje veći odgovor na insulin može pogoršati pojavu akni. Taj porast šećera takođe može podstaknuti lučenje androgena koji, kada je povišen, doprinosi poavi akni.

Foto: Depozitfoto

 

5. Brza hrana

Prerađena i brza hrana nije dobra za našu kožu.

- Zapadnjački stil ishrane obično sadrži previše prerađene hrane i rafinisanih ugljenih hidrata, što može dovesti do upale kože. Upala može dovesti do akni i izbijanja raznih nečistoća na koži, pa bi protiv upalna hrana mogla biti korisna - kaže Li.

- Uvedite u ishranu obroke bogate hranljivim stvarima s naglaskom na hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa ili bobičastog voća - sugeriše dijetetičarka.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".