Naime, da bi se obavila obdukcija kovid 19 preminulog pacijenta potrebni su neophodni uslovi, kao i sva prateća oprema, od specijalizovanih testera koje usisavaju prašinu koja se stvara prilikom sečenja kostiju, pa do filtera koji ne dozvoljavaju dalje širenje infekcije iz obdukcione sale.

Prof. dr Tatjana Atanasijević, specijalsta Sudske medicine objašnjava za „Blic“ da izgradnjom i opremanjem „bezbedne obdukcione sale“ sada u u Srbiji postoje svi uslovi da se rade obdukcije ,,umrlih zbog ili sa COVID-19“ “.

- Obdukcija tela preminulih od različitih zaraznih i nezaraznih bolesti, a posebno od novih bolesti čiji patološki supstrat nije dovoljno proučen, od ogromnog je medicinskog, javnozdravstvenog, naučnog i pravnog značaja. Kada se sumnja na neki infektivni agens, u ovom slučaju kovid-19, pravilo je da se obdukcije rade u specijalizovanim obdukcionim salama. U takvim obdukcionim salama postoji negativan pritisak, što praktično onemogućava neprečišćenom vazduhu da izađe iz prostorije, a samim tim sprečava se širenje infektivnog agensa. Izbacivanje vazduha iz prostorije vrši se kroz specijalni sistem ventilacije gde se prolaskom kroz „hepa filter“ sprečava da infektivni agens dospe u spoljašnju srednu. Uz odgovarajući protok, odnosno izmenu vazduha u prostoriji stvaraju se bezbedni uslovi kako za one koji rade, tako i za okolinu. Na taj način maksimalno se sprečava moćućnost širenja infekcije - objašnjava profesorka Atanasijević.

Bezbedne obdukcione sale, pored filtera kroz koje se izbacuje vazduh iz prostorije, opremljene su i specijalnim obdukcionim stolom sa nishodnom ventilacijom (usisavanje tečnosti i vazduha – „downdraft table“), koji ima specijalan sistem odvoda i usisavanja vazduha, te je mogućnost zaražavanja i sa te strane svedena na minimum.

-Mi smo sada, sa ovom obdukcionom salom dobili sve što nam je potrebno kako bismo bezbedno radili obdukcije ovakve vrste. To je trenutno jedina sala u regionu koja je u potpunosti opremljena u skladu sa propisanim standardima. Kada se rade ovakve vrste obdukcija postoji rizik kako za zaposlene, tako i rizik širenja virusa, tako da do sada mi nismo imali odgovarajuću salu, ne samo za trenutnu situaciju koju imamo sa kovidom 19, već i za neke druge virusne infekcije - navodi profesorka.

Kako će se odvijati obdukcija preminulog od korone?

Nakon dopremanja u Institut, telo preminule osobe kod koje je utvrđeno ili postoji sumnja na prisustvo virusa, odnosno koja je obolela od Covida 19, a za koju postoji nalog za obdukciju, se do započinjanja obdukcije čuva u specijalizovanoj hladnjači sa četiri mesta, namenjenoj samo za ovakve slučajeve.

-Pored hladnjače, dobili smo i hidraulična kolica za transport tela do sigurne obdukcione sale u kojoj se nalazi kompletna oprema. Takođe imamo i specijalizovane sisteme kao i kamere, čime je omogućeno snimanja obdukcije, a ako je potrebno može se vršiti i direktan prenos vršenja obdukcije. Za obdukcije zaraženih osoba, u konkretnom slučaju kovid 19 preminulih pacijenata potrebna je i specijalna testera sa usisivačem za otvaranje telesnih duplji, koju sada imamo. Naprimer, kada se seče kost, smatra se da najveća opasnost dolazi od prašine koja se stvara tom prilikom. Ova testera automatski usisava prašinu i sprečava mogućnost zaražavanja odnosno širenje infektivnog agensa. Pored navedene opreme, za potrebe kompletne analize ovakvi slučajeva, nabavljeni su i analizator elektrolita i acido-baznog statusa, biohemijski analizatori, DNK sekvenator – uređaj za genetičke analize bioloških uzoraka ljudskog i infektivnog (bakterije i virusi) materijala. Dakle, sada imamo kompletno sve uslove koji su nam potrebni kako bismo mogli bezbedno da radimo - ističe profesorka Atanasijević.

Foto: Ministarstvo zdravlja

 

 

Zbog specifičnosti situacije u kojoj se svet našao, obdukcije preminulih nakon proglašenja epidemije skoro da nigde nisu rađene. Prema dostupnim informacijama, prve obdukcije urađene su u Vuhanu, kada ih je obavljeno ukupno 12, zatim su rađene u Španiji i Nemačkoj. Lekari iz Nemačke su zbog ogromnog značaja obdukcija, tražili da se one obavljaju, s obzirom da se jedino na taj način da se nesumnjivo utvrditi od uzrok smrti. Da je ovaj projekat od izuzetnog značaja prepoznalo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

- Grupa lekara sa Sudske medicine odlučila se na ovaj korak, te smo preko Ministarstva zdravlja konkurisali za projekat koji je prepoznat kao značajan. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nam je odmah potpisao saglasnost za projekat, rekonstruisana je obdukciona sala i kupljenja neophodna oprema, tako da sada možemo raditi i ovakve obdukcije koje spadaju u rizične - govori za „Blic“ profesorka Atanasijević.

Nastavno-naučna baza

Institut za Sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ je nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu. U njenom sastavu sem obdukcionih sala nalazi se i referentna laboratoriju za toksikologiju i za sudsko-medicinsku genetiku. Na Institutu se rade obdukcije koje se vrše u svim slučajevima kada postoji sumnja da je smrt nastupila kao posledica krivičnog dela ili u vezi sa izvršenjem krivičnog dela, a radi se po nalogu sudskog organa, tužilaštva najčešće. Takođe, u Institutu se rade se i kiničke obdukcije, koje se zahtevaju u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ministar Lončar obišao salu


Povodom opremanja i prilagođavanja postojećih kapaciteta prostorija Instituta za sudsku medicinu za istraživanje i bezbedan rad službe u situacijama proglašenih epidemija, sprovedena je nabavka opreme i nabavka građevinskih radova.

Foto: Ministarstvo zdravlja

 

 

Celokupan projekat nabavke opreme i građevinskih radova trajao je nekoliko meseci i uključivao je rekonstrukciju stare obdukcione sale sa ugrađivanjem posebnog sistema za ventilaciju, na koji način su obezbeđeni uslovi za bezbedno vršenje obdukcija u slučajevima zaraznih bolesti (COVID-19). Paralelno sa građevinskim radovima, nabavljana je oprema koja je takođe neophodna za bezbedno vršenje obdukcija u ovakvim slučajevima (obdukcioni sto, instrumenti, aparati za patohistološke, imunohistološke, toksikološke analize i druga potrebna oprema).

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".