Pronađeni ostaci objekata stariji su više od 500 godina od prethodnih otkrića ovakvih zgrada, navodi se u saopštenju Odeljenja za kulturu i turizam Abu Dabija.

Otkrivene su tokom iskopavanja na ostrvu Gaga, zapadno od Abu Dabija.

Konstrukcije koje su otkopane su „jednostavne okrugle sobe", koje imaju kamene zidove koji su i dalje očuvani i imaju visinu do skoro jednog metra.

Tim istraživača je u saopštenju naveo da su te strukture „bile kuće za članove porodica male zajednice koja je verovatno nastanjivala ostrvo".

Dodali su da je otkriće pokazalo postojanje neolitskih naselja pre nego što su se razvili pomorski trgovački putevi, što sugeriše da to zapravo nije bio podsticaj za naseljavanje u toj oblasti kao što su arheolozi ranije mislili.

 

 

Takođe su otkrivene stotine artefakata, među kojima su „fino obrađeni kameni vrhovi strela koji su se koristili za lov", a naučnici su rekli da je „verovatno da je zajednica takođe koristila bogate resurse mora".

Arheolozi još nisu sigurni kada je naselje bilo u „živo", ali otkriveno telo zakopano u strukturama nekadašnjeg naselja, datira oko 5000. godine. Telo je pronađeno u mestu namenjenom za sahrane, što je takođe retko otkriće.

„Otkrića na ostrvu Gaga naglašavaju da su karakteristike inovacije, održivosti i otpornosti deo DNK stanovnika ovog regiona hiljadama godina", rekao je Mohamed el Mubarak, predsednik Odeljenja.

FOTO: S.B.

 

 

Prethodni rekord za najstarije poznate građevine u UAE držala su otkrića na ostrvu Marava, takođe kod obale Abu Dabija, gde je 2017. pronađen i najstariji biser na svetu.

Naučnici smatraju da ovo novo otkriće sugeriše da su ostrva Abu Dabija neka vrsta „plodne obale" za razliku od sušnih i negostoljubivih, sa naseljenicima koji su na ostrva privučeni „lokalnim ekonomskim i vremenskim uslovima".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".