Prema sudskim dokumentima od petka, u predizbornoj kampanji Hilari Klinton 2016. godine korišćeni su zaštićeni komunikacioni kanali Bele kuće, kako bi se prikupile prljavštine o Trampu.

Durham je otkrio da su osobe povezane sa Hilari Klinton iskoristili pristup podacima nodustupni z javnost, koji uključuju internet saobraćaj u izvršnom uredu predsednika Sjedinjenih Država.Ta ekipa je uspela da dobije pristup serverima Bele kuće, ali su oni pratili internet komunikaciju prema Trampovom tornju i Trampovom stan u Central Parku.

Foto: AP

 

 

Vol strit džurnal upozorava da je pomisao da bilo ko, a posebno neko ko je povezan sa predizbornom kampanjom suparničkog tabora, imao pristup komunikacijama Bele kuće, koje su trebale da budu sigurne, sama po sebi alarmantna. 

List piše ta je mogućnost da su ti podaci bili iskorišćeni u političke svrhe ozbiljan skandal koji zahteva temeljnu istragu.

Nadalje se u sudskim dokumentima navodi da je prikupljanje podataka nastavljeno i nakon što je Tramp osvojio mandat u Beloj kući. Zatim su ti podaci prosleđivani najvišim nivoima vlade putem kontakata u FBI, CIA i Stejt Departmentu i postali materijal za neopravdane poternice protiv nekih Trmpovih ljudi.

Vol strit džurnal navodi da je sada jasno da su operativci kampanje Hilary Klinton koristili privatne stručnjake kako bi nadzirali komunikacije Biele kuće.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Nove informacije pokazuju da je priča o dosluhu s Rusijom jedan od najprljavijih trikova u američkoj političkoj istoriji, piše u zaključku list i poručuje da bi Durham morao da ispriča sve detalje ove užasne priče.

Bivši američki predsednik Donald Tramp reagovao je na ove informacije, rekavši da Durhamov dokument "pruža neosporan dokaz da su moju kampanju i predsedništvo špijunirali operativci plaćeni od kampanje Hilari Klinton u nastojanju da opravdaju potpuno izmišljenu vezu s Rusijom".

- Ovo je skandal daleko većeg obima i razmera od Votergejta. Oni koji su učestovvali i znali za ovu špijunsku operaciju trebali bi da budu podvrgnuti kaznenom progonu. U nekom drugom vremenu u našoj zemlji, ovaj zločin bi bio kažnjen smrću, naveo je Tramp.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".