Igor D. koji je uhapšen zbog pozivanja na teroristički napad, kako saznaju mediji, bio je administrator jedne grupe na internetu koja je propagirala i pozivala na džihad, te su mu operativci MUP tako ušli u trag i uhapsili ga!

Podsetimo, Igor D. hapšen je i 2017. godine, kada je planirao da po uzoru na teroristički napad u Barseloni, otme kamion i uleti njime u Knez Mihailovu ulicu u centru Beograda. Kod njega su tada, kako je već pisano, pronađeni detaljni planovi napada. Igor D., koji je primio islam, bio je u stalnoj vezi sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope.

- Igor D. sada je ponovo uhapšen jer je bio administrator jedne grupe u kojoj je pozivao na džihad. Kod njega je pronađena i velika količina novca. Proverava se za šta je konkretno bila namenjena tako velika suma i da li je trebalo da njom budu finansirani napadi - priča izvor Kurira i nastavlja:

- On je već osuđivan zbog širenja rasne i verske mržnje. Inače, od 2016. godine Igor D. je bezbednosno interesantna osoba i u tim krugovima se smatra za ozbiljnu i opasnu osobu - napominje naš sagovornik.

I. D., koji je pre nekoliko godina primio islam i bio na stalnoj vezi sa vođama ISIS-a, uhapšen je pre pet godina u trenutku dok se pripremao da otme kamion, njime uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi!

On je 2017. godine u stanu, laptopu i mobilnom telefonu imao detaljne nacrte i planove napada koji je trebalo da izgleda kao onaj u Barseloni, pre pet godina, kada je Marokanac Junes Abujakub kombijem uleteo u masu ljudi ispred šoping centra na La Rambli. Tada je ubijeno 13, a teško povređeno više od sto ljudi!

Podsećanja radi, I. D. je srpskim vlastima postao "bezbednosno interesantan" tokom avgusta 2016. godine.

Prema dosadašnjim informacijama, I. D. je delovao samostalno, ali policija i BIA intenzivno proveravaju sve tragove koji bi potencijalno mogli dovesti i do drugih radikalnih islamista koji su spremni da po naredbi ISIS-a ubijaju po Srbiji.

(Kurir/Telegraf)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".