- Nema signala za deeskalaciju na terenu ili za smanjenje vojnika. Naprotiv, vidimo vojni rast, više borbenih postrojenja, više sposobnosti - rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg u utorak posle podne.

- Sve je spremno za novi napad - dodao je on.

Ovih će dana iz Nemačke u Litvaniju prevremeno biti prebačeno 350 dodatnih vojnika. Onde pojačavaju multinacionalnu borbenu vojsku do 1.200 vojnika koju predvodi Nemačka. U Litvaniji će tada biti ukupno 900 nemačkih vojnika, prenosi Die Welt.

Foto: Tanjug/AP/Vikipedija

 

 

"Invazija i dalje vrlo verovatna"

NATO snage će takođe biti raspoređene u Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj u bliskoj budućnosti, ali će verovatno biti pod vođstvom nacionalnih oružanih snaga. Takođe, u Bugarsku su poslati brodovi španske mornarice i avioni iz Španije. Nova strategija NATO-a verovatno će dovesti do ljutitih protesta u Moskvi. Stručnjaci strahuju da bi to čak moglo da postane povod za rat ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prema internim informacijama iz krugova NATO-a, oko 160.000 ruskih vojnika trenutno je raspoređeno u regiji oko Ukrajine. Invazija je još "vrlo verovatna" i mogla bi da se dogodi uskoro, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Američke obaveštajne službe tvrdile su da Moskva razmatra sredu, 16. februara, kao datum za vojnu akciju, ali Moskva to odlučno poriče.

Foto: Tanjug/AP/Profimedia

 

 

"Ratovi retko počinju sredom"

- Mogu da vas uverim, što se Rusije tiče, da ove srede neće biti napada. Neće biti eskalacije ni u nastupajućoj nedelji, niti u nedelji posle toga, niti u narednom mesecu - rekao je za Welt ruski veleposlanik u EU Vladimir Čižov.

- Ratovi u Evropi retko počinju u sredu - dodao je on.

Pozvao je Zapad da konačno uzme u obzir sigurnosne interese Rusije.

- Kada iznosite optužbe, posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije, takođe imate odgovornost za iznošenje dokaza. Inače je kleveta. Pa gde su dokazi - zapitao se Čižov.

Uprkos napetostima i međusobnim pretnjama, šef NATO-a Stoltenberg vidi "razlog za oprezni optimizam". To je opravdao signalima iz Moskve da treba nastaviti potragu za diplomatskim rešenjem.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".