Ova biljka, koja podseća na kaktus, cveta samo jednom tokom života i nakon toga uvene. Međutim,  van prirodnog okruženja cvetanje  se veoma retko dešava. Do sada je zabeležno samo u stakleniku  u Bostonu i u još nekoliko gradova u svetu.

Prema rečima Peđe Janaćkovića, profesora Biološkog fakulteta, agava je poznata oko 9.000 godina. Stari Asteci su je koristili kao hranu, šećer, a od vlakana koje ima u agavi pravili sandale, konopce.

- NJen životni vek je deset godina i ona je upravo sad "rešila" da procveta - kaže profesor Janaćković - U zavisnosti od vrste, agave cvetaju posle 10, 40 i 50, a neke čak posle 100 godina. Staklenik Botaničke bašte "Jevremovac" je osnovan 1892. godine. Agave smo imali u stakleniku sve ovo vreme, ali ovo je prvi put da je procvetala. Procvetala biljka, agava sizelana kod nas je desetak godina i upravo je "ispoštovala" period na koji cveta.

Sagovornik "Novosti" ističe da je jedna od najpoznatijih agava tekilana, a kako joj ime govori koristi se za pravljenje tekile. Ipak, objašnjava da je najčuveniji napitak koji se od nje pravi - pulke.

- To je tradicionalni meksički napitak - navodi profesro Janaćković.

- Pre dolaska kolonizatora, isključivo su ga pili sveštenici i kraljevi. Napitak se dobija tako što se centralni deo agave izdubi. Donji listovi puštaju sok koji se fermentiše i posle pije.

Za razliku od pulke, tekila je došla kasnije kad su naučili da rade destilaciju, jer se ona dobija destilacijom donjih delova rozete. Cvet traje nekoliko nedelja, a cvat nekoliko meseci.

Biljka može ići u visinu i do 15 metra, pa su u Bostonu morali da sklone krov staklenika.

Multimedijalna izložba

POVODOM ovog nesvakidašnjeg događaja u "Jevremovcu" je organizovana multimedijalna izložba, čijem otvaranju je prisustvovao ambasador Meksika. NJegova supruga je organizovala žene ambasadora koje će posetiti postavku.

- Umetnica dr Irena Parović je zadužena za dizajnerska rešenja od postera do fotografija, kao i video-rad od momenta kada je počela da cveta do trena kad uvene - kaže Olivera Popović, stručni saradnik zadužen za odnose sa javnošću.

- Umetničke fotografije, inspirisane agavom i sličnim biljkama je radila je Mirjana Ranković, članica ULUS-a. Poseban doprinos ovoj izložbi je dao umetnik Boris Bogdanović. Od svežih listova agave napravio je kalupe u kojima je kasnije izlivao keramičke ukrasne posude i činije.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".