- Problem je što se ova vrsta teško razlikuje od delte pi-si-ar tehnikom, kojom je do sada mogla da se odvoji starija verzija omikrona. Ova današnja ne može da se odvoji, ne može lako da se razlikuje da li je omikron ili delta - rekao je Šekler za RTS.

Naveo je da brzi testovi mogu da daju lažno negativan rezultat, ali da li je, kada su pozitivni, to sto odsto tačno i napomenuo da su simptomi omikrona daleko blaži nego ranije, ali za vakcinisane.

- I za nevakcinisane je u najvećem broju slucajeva blaži, ali za starije, imunokompromitovane...lako se iskomplikuje i dođe do upale pluća i potrebe za kiseonikom - kaže Šekler.

Foto: D. Milovanović

 

 

Govoreci o pakslovidu, novom najsavremenijem leku koji je stigao u Srbiju, Šekler je rekao da je ono što je kompanija o njemu objavila impresivno.

Istakao je i da dosadašnji lekovi, molnupiravir i favipiravir, mnogo pomažu ukoliko se daju u prvih pet dana bolesti.

- Tada se virus najviše umnožava u ćelijama i samim tim ih uništava. Sprečavanjem njegovog umnožavanja, sprečavate da on razara vaše ćelije - rekao je Šekler.

Kako je objasnio, kada virus ošteti ćelije, na primer na krvnim sudovima, onda postoji mogućnost stvaranja i pokretanja tromba, embolije pluća što su, dodao je, rizici da neko naglo umre pri čemu je to nemoguće predvideti.

Ponovio je stav da o četvrtoj dozi ne treba razmišljati, osim za najstarije građane i one sa oslabljenim imunosistemom, ali i za zdravstvene radnike.

Istakao je i da je za jačanje imuniteta neozbiljno izdvajan samo vitamin De, jer su i ostali vitamini – Ce, A i E pođednako važni da osoba bude potpuno zdrava.

(RTS)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".