Seničić je podsetio da zasad građani Srbije mogu bez ograničenja da putuju u BiH i u Mađarsku.


- One ne zahtevaju ništa osim pasoša, dok sve ostale imaju posebne regulative - kaže Seničić za RTS.

Kako je objasnio direktor Jute, u Italiji smo na crvenoj listi, tamo ne možemo turistički da idemo, već samo da prolazimo kroz tranzit i to u roku od 36 sati.

- Visoke su kazne ako vas uhvate, tako da niko ne treba sa tim da se igra. Kazne su i do nekoliko godina zabrane ulaska u Italiju i EU - napominje Seničić.

Kaže da je i Bugarska bila najavila potpuno zatvaranje za građane Srbije, ali se to nedavno promenilo.

Za ulazak u Nemačku i Austriju dovoljan je negativan pi-si-ar ili antigenski test, odnosno potvrda da ste preležali kovid.

Foto: Depozitfoto

 

 


Seničić ističe da postoje ograničenja i za vakcinisane, odnosno da ne priznaju sve države članice EU sve vakcine.

- Većina prihvata Sinofarm, ali veliki broj zemalja ne prihvata vakcinu ''Sputnjik V''. Sinofarm, na primer, ne prihvataju Nemačka i Francuska, a Austrija prima Sinofarm, ali ne i ''Sputnjik V'' - objašnjava Seničić i dodaje da te podatke treba proveravati na dnevnom nivou na sajtu Ministarstva spoljnih poslova ili Jute.

Direktor Jute se nada da će krajem marta imati jasne regulative za letnju sezonu.

U Evropskoj uniji od 1. februara je počela primena pravila kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od devet meseci od kompletiranja primarne vakcinacije.

Novi model za putovanja, predviđa da bi za ulazak u neku zemlju trebalo da bude važan jedino epidemijski status.

- U najvećem broju slučajeva, zemlje EU zahtevaju, osim potvrde o vakcinaciji i negativan pi-si-ar ili antigenski test. Grčka od ponedeljka ukida tu obavezu. Nadamo se da je to uvod u sezonu koja će makar ličiti na prethodnu - kaže Seničić.

Prema novim pravilima, ne uzima se više u obzir epidemijska situacija u zemlji iz koje putnik dolazi, već isključivo pojedinačni status putnika koji ulazi u zemlje EU.

- Preporuka Evropske komisije nije obavezujuća, ali nadamo se da će biti kao prošli put, kada je veliki broj zemalja prihvatio preporuku, da ne svrstavamo zemlje u crvenu, žutu, zelenu - naveo je Seničić.

Kovid sertifikat je važeći ako nije prošlo više od 270 dana od primanja druge doze, odnosno ako je primljena buster doza.

- Evropska komisija je tražila od članica da nema odrednice važenja roka buster doze - istakao je Seničić.

I nevakcinisani putnici će moći da putuju, ali oni će morati sa sobom da imaju negativan pi-si-ar ili negativni antigenski test.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".