Stavljanje Teslinog lika na nacionalnu stranu kovanice evra predstavlja prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda, bio je komentar predstavnika Narodne banke Srbije, a takvog mišljenja su brojni intelektualci, ali i "obični" građani Srbije.

Naravno, ljutnja Srba zbog ove odluke ima odjeka i u Hrvatskoj, te i tamošnji mediji pišu o reakcijama iz Srbije. "Večernji list" objavio je kolumnu Davora Ivankovića, pod naslovom "U Srbiji su ljutiti zbog Tesle na hrvatskom euru. Da je rođen u Požarevcu, to bismo još i shvatili", a već u prvim redovima teksta navodi se od ranije poznat argument Hrvata da je Tesla samo jednom bio u poseti Srbiji. Portal 24sata.hr u naslovu navodi, između ostalog: "Zbog našeg eura naljutili smo susjede".

Zanimljivo je da je Indeks.hr objavio, u saradnji sa Blicom anketu sprovedenu u Beogradu, u kojoj su građani Srbije komentarisali ovu situaciju. Naravno, Beograđani su govorili, između ostalog, da je ovaj postupak užasan, sramotan i da je to svojevrstan udarac na Srbiju, jer je Tesla "srpski brend". Neki su izneli i mišljenje da Hrvate u tome ne možemo sprečiti i da ih ovakve vesti ne iznenađuju.

Naravno, tekst je izazvao i brojne reakcije čitalaca ovog portala. Komentari su različiti - neki čak smatraju da ovo pitanje nije ni važno, neki da Hrvatska ima puno pravo na ovakav postupak, neki da nema, neki su citirali Tesline reči o poreklu, ali je bilo i dosta onih koji su pisali da ovo ne treba da bude razlog za dalje razvijanje neprijateljstva između naroda, kao i da na Teslu na svojim kovanicama "imaju pravo" i Srbija i Hrvatska... Interesanto je da se u jednom od komentara pominje i rušenje Teslinog spomenika za vreme rata. Neke od komentara Hrvata na ljutnju Srba pročitajte u nastavku:

- Nismo uopšte trebali Srbina stavljati na novčanicu bez obzira na to šta je bio!

- Tesla je rođen u Austrougarskoj, pa se nije mogao ponositi hrvatskom domovinom, zato što nije postojala. Sa ovih prostora tako jadan narod su i Srbi i Hrvati, ima li neko da je uočio razliku.

Foto: Profimedia

 

 

- Budu li se Srbi puno bunili uzećemo im i Noleta jer isto ima hrvatskih korena, a oni neka uzmu Marina Držića kojeg svojataju, ah, nikad mira, umesto da svima bude na ponos mi se međusobno gložimo.

- Prebrzo se živi, o ovome će se pričati par dana i gotovo, nikoga više to neće zanimati, greška je napravljena na početku rata, mogli smo da stavimo i Đokovica, bitno je da se vakcinišemo i da ne završimo na respiratoru.

- Dajte već jednom i jedni i drugi otreznite se. Stalno neke podele, mržnja. Najbolje da zaratimo pa neka opet strada sirotinja.

- "Jednako se ponosim moga srbskog roda, i moje hrvatske domovine. Živeli SVI JUGOSLAVENI" - Nikola Tesla. Dakle, u jugoslovenskom kontekstu, taj čovek je Hrvatsku smatrao svojom domovinom. Kratko i jasno.

Foto: Indeks.hr printskrin

 

 

- Tesla je rođen na području današnje Hrvatske i zašto Hrvatska ne bi imala pravo da ga stavi na novčanicu ili kovanicu? Druga je stvar rat kada je dozvoljeno da mu se ruši spomenik, to je sramota, kao što je sramota što ga se Hrvatska politika sramila. Nama nema bliskijeg naroda od Srba, hteli mi to priznati ili ne. Lijepu našu je uglazbio Runjanin, majka "oca domovine", Starčevića, bila je Srpkinja,Titova žena Srpkinja,Tuđmanovi unuci polusrbi itd... Dakle, Hrvatska ima puno pravo koristiti brend Tesla, a isto tako nemam ništa protiv da ga i Srbi danas sutra stave na svoj euro. Tesla treba svu počast sveta, zaslužio je, zadužio je ceo svet, žao mi je što ga nismo stavili na novčanicu, jer je Tesla veći od bilo kojeg hrvatskog ili srpskog političara, najznačajniji je kao naučnik ili čak i osoba sa ovih prostora. NJega mogu osporavati samo budale.

- Pa stavite vi bana Jelačića i 1:1

- Tesla je sam izjasnio se o tome da je Srbin iz Hrvatske. Zato neka i Srbi stave Teslu na Euro ako i kada uđu u EU i - mirna Bosna!

- Na jednoj kovanici ukradeni Tesla, na drugoj ukradeni dizajn kune.. Lopovska država sama sebe izdaje...

Posle Tesle ukradena i kuna

U Hrvatskoj, inače, ovih dana još veću pažnju izaziva i činjenica da se pojavila informacija da je slika kune, koja treba da bude na kovanici od 1 evra, zapravo - ukradena. Na Tviteru je otkriveno da je motiv kune na tom dizajnu gotovo identičan fotografiji te životinje u divljini koju je snimio škotski fotograf Ijain H. Lič (Ijain H. Leach).

Cela priča sada je dobila i nastavak, jer izgleda da se autor dizajna hrvatske kovanice od 1 evra, Stjepan Pranjković, u jednoj Fejsbuk grupi raspitivao da li je moguće uzeti deo fotografije i dodati joj neke efekte, odnosno urediti je, piše Net.hr.

 

 

- Molim pomoć. Kako izrezati fotografiju iz Fotošopa i dodati neke svetlosne efekte u nekom programu? - pitao je Pranjković 27. avgusta prošle godine u Fejsbuk grupi "Bring Your Own Laptop Online".

O ovom skandalu oglasio se i škotski fotograf.

- Nisam bio svestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice evra. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj. Izgleda kao moja fotografija koju je neko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je postojao konkurs i da je taj dizajn pobedio. Čuo sam i da je pobednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa - rekao je škotski fotograf dodajući da je autor dizajna "lopov" i da bi mu trebalo "oduzeti nagradu".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".