Zemlja je, posle rata u kojem se raspala velika Jugoslavija, bila pod sankcijama, i to se odražavalo na sve sfere života. O tome kako su nepravde na svojoj koži osetili i estradni umetnici, na primeru Banjca, jednom prilikom za časopis "Sabor" opisao je kompozitor Stevica Simeunović.

Banjac je doživeo nepravdu na jednom festivalu u Bugarskoj, samo zato što je došao iz Jugoslavije - a šta se sve dogodilo u Sofiji, pročitajte u tekstu koji prenosimo u celosti:

Bilo je to početkom devedesetih, kada je proces raspada onoga što smo voleli i zvali SFRJ doveden do kraja. Sankcije pod kojima su Srbija i Crna Gora živele bile su stroge i žestoke, zadirale su u sve pore društvenog života, pa i u kulturu. Ne samo da nismo mogli sa svetom da trgujemo, nego nam je otežavan izlazak iz zemlje, sportisti nisu mogli da nastupaju na međunarodnim takmičenjima pod našom zastavom...

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Dogodilo se, nekako baš u to vreme da Slavko Banjac dobije poziv iz Sofije za učešće na Festivalu slovenskih zemalja. Trebalo je tamo da otpeva moju pesmu "Ako te lažem, ubio me Bog". Obradovali smo se silno, ne samo zato što je učešće na takvoj priredbi stvar od prestiža za svakog pevača, nego i zbog toga što ćemo tamo predstavljati muziku i kulturu zemlje kojoj pripadamo čiji su državljani od svega bili izolovani kao da su šugavi.

Elem, obreli smo se u glavnom gradu Bugarske, srećni i vidno raspoloženi. Na prvoj probi, Slavko je pevao kao zmaj i već se govorkalo da niko drugi ne može biti pobednik. Nije što sam ja autor, ali pesma je zaista bila sjajna, a o Banjčevoj interpretaciji da ne govorim.

Na drugoj probi došao je direktor Festivala, pozvao Slavka Banjca i rekao mu da zbog sankcija neće moći da nastupa na priredbi. Bio je to šok. Obojica smo bili besni i van sebe. Slavko nije izdržao, zgrabio je tog gospodina za revere i svašta mu rekao. Posle žučne rasprave, dozvoljeno mu je da peva. Naravno da o pobedi nije moglo biti ni govora. Međutim, po čestitkama koje smo primili nakon završetka Festivala jasno je bilo da je Slavko Banjac moralni pobednik priredbe.

Da li mi je bilo žao. Pa i jeste i nije. Žao mi je što smo uopšte dozvolili sebi da odemo i učestvujemo na priredbi koja očigledno nije zaslužila nas, ali mi je drago što smo tamo nastupili i pokazali svetu da u Jugoslaviji kulturna aktivnost nije zamrla uprkos svemu što nas je, bez njene istinske krivice, snašlo.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru", 1. marta 1999. godine *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".