Od tih dana do danas "pravila igre" su se menjala, a obolelo je više od milion stanovnika naše zemlje. Zabeleženo je i 13,748‬ smrtnih slučajeva. Među brojnim preminulima od posledica korone našao se i značajan broj javnih ličnosti. Korona je odnela glumce, sportiste, političare, muzičare, lekare, sveštena lica...

Sa spiska od više od 13,000 preminulih, izdvojili smo samo neka imena. Među onima za kojima su žalile sve generacije bili su Balašević, Lane Gutović, Tozovac, Vlasta, mitropolit Amfilohije, patrijarh Irinej... Iako se mnogih od njih sećamo u godinama pune snage, kada su beležili svoje najveće uspehe, u kratkom podsećanju na poznate kojima je korona oduzela život, većina ih je gazila sedmu, osmu, pa i desetu deceniju.

Prvu žrtvu među javnim ličnostima korona je odnela 1. aprila 2020. Reč je ujedno o prvom potvrđenom slučaju obolelog među članovima Vlade. Tog dana na svoj 63. rođendan preminuo je državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Branislav Blažić. Bio je jedan od osnivača Srpske napredne stranke i član predsedništva SNS.

Foto: Tanjug

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je od posledica korona virusa sa 82 godine. Upokojio se 30. oktobra 2020. godine, a deset dana ranije testovi su pokazali da je negativan na virus. Međutim, situacija se pogoršala dan pre smrti kada su se javile tegobe sa disanjem.

Foto: Novosti

 

Glumac Ivan Bekjarev (74) preminuo je 16. novembra. Bio je pozitivan na virus od kraja oktobra. Tada je saopšteno da je obustavljeno snimanje filma "Bilo jednom u Srbiji".

Foto: Petar Milošević

 

 

Nekoliko dana kasnije umro je srpski patrijarh Irinej Gavrilović (90). Vest da je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve zaražen virusom stigla je 4. novembra. Hospitalizovan je dan kasnije, a preminuo 20. novembra.

Foto: Tanjug

 

Bubnjar Amadeus benda Bojan Zlatanović Tokan preminuo je od posledica korona virusa u 45. godini, 24. novembra. Lečen je u Beogradu. Bio je priključen na respirator.

Foto: Grand TV printskrin, P. Milošević

 

Basista Riblje čorbe Miša Aleksić (67) preminuo je 29. novembra. Bitku sa koronom izgubio je na bolničkom lečnju. Danima pre smrti takođe je bio priključen na respirator.

Od kantautora Đorđa Balaševića (68) oprostili smo se 19. februara ove godine. I on je preminuo na bolničkom lečenju, gde je smešten zbog upale pluća.

Foto: N. Fifić

 

Bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je 15. marta u 69. godini. Mesec dana se borio sa virusom. Bio je hospitalizovan od 24. februara.

Foto: N. Fifić

 

Glumac Vlasta Velisavljević (95) preminuo je 24. marta. Bio je dva puta vakcinisan, ali nije uspeo da izbegne i pobedi korona virus. Preminuo je u ranim jutarnjim satima u bolnici.

Foto: Z. Knežević

 

Pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u utorak, 6. aprila u 86. godini. U bolnicu je primljen 5. marta sa upalom pluća, u teškom stanju. Bio je priključen na kiseonik.

Foto: V. Danilov

 

Pevač Đorđe Marjanović (90) takođe je jedna od žrtava virusa korona. Preminuo je na respiratoru, 15. maja.

Foto: Arhiv Borbe

 

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Ilija Petković umro je 27. juna u 75. godini. Umro je nakon komplikacija sa čirom. Bio je pozitivan na korona virus.

Glumac Milan Lane Gutović (75) preminuo je 25. avgusta. Zbog sumnje da je zaražen koronom primljen je na bolničko lečenje 13. avgusta. U poslednjim danima života bio je priključen na respirator.

Foto: N. Fifić

 

Jedina žena u ovim redovima nažalost je Marina Tucaković (67). Preminula je nakon teške borbe sa opakom bolesti 19. septembra. Članovi porodice 14. septembra potvrdili su informaciju da je bila zaražena korona virusom.

Foto: Arhiva Novosti

 

Glumac Nenad Nenadović preminuo je nekoliko dana potom, 23. septembra. Preminuo je u svojoj 57. godini.

Foto: Anđela Stevanović Živković

 

Branislav Bane Anđelović, osnivač grupe "Rokeri s Moravu" predstavljan kao Bane Ćora, pošto su svi članovi imali pseudonime koji su doprinosili originalnom humoru grupe, bitku sa koronom izgubio je u januaru ove godine.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".